Placinda - no Spartas līdz Moldovai, pīrāgs ar vēsturi

img

Augusts ir dārzeņiem un augļiem bagāts mēnesis, dažu vīnogu šķirņu ražas novākšanas un vīna raudzēšanas sākuma laiks. Šajā mēnesī stāstīsim par Moldovas virtuvi, lai gan nav viegli saprast, kas ir īsta Moldovas virtuve un kas ir aizgūts no kaimiņiem. Jāsaka, ka Moldovas vēsture ir neparasta un sarežģīta. Neatkarības gadsimtos (no 14. līdz 16. gadsimtam) nacionālā virtuve jau bija izveidojusies. Tāpēc katrā ēdienā varam atrast ārzemju “pēdas”. No otras puses, neviens moldāvu virtuves ēdiens netika vienkārši pieņemts vai kopēts. Tam noteikti tika pievienotas īpašas notis, gatavošanas metodes, garšvielu komplekts vai pasniegšanas forma.

Maigais siltais klimats un auglīgā zeme noteica Moldovas iedzīvotāju galvenās nodarbošanās - zemkopību un lopkopību. Šeit ir cieņā dārzeņu ēdieni, augļu deserti, un ļoti meistarīgi tiek pagatavota gaļa. Šīs valsts virtuve ir cieši saistīta ar kukurūzas putru un sarkano piparu ēdieniem. Bet abi šie produkti šeit parādījās 17. gadsimta pašās beigās vai 18. gadsimta sākumā. Tāpēc ir jēga runāt par kulinārijas šedevriem, kas Moldovā tiek gatavoti vairāk nekā divus tūkstošus gadu. Tas ir, tie ēdieni, kas parādījās senās Grieķijas un Romas kulinārijas tradīciju ietekmē. Grieķu tradīcija gatavot sierus ar īsu nogatavināšanas laiku ātri iesakņojās Moldovā. Slavenais siers mūsdienās vairāk asociējas ar šo valsti, nevis ar tās īsto dzimteni, kur sieru sauc par "fetu" vai "fetaki". Bet pīrāgus - placindas mūsdienu Itālijā gatavo ar citu nosaukumu un pēc citas receptes. Moldovā placindu joprojām gatavo tā, kā to gatavoja Cēzara un Konstantīna Lielā laikā.



Placinda ir romiešu kūka - plakans pīrāgs ar pildījumu. Šis pīrāgs tika gatavots no kviešu mīklas, un pildījums tai varēja būt ļoti dažāds. Ja Romas impērijā par placendu sauca desertus un saldos konditorejas izstrādājumus, tad Moldovā tas galvenokārt ir brokastīs pasniegts pīrāgs, kas gatavots no rauga mīklas, kurai pievieno rūgušpienu (arī moldāvu izgudrojums, Romā deva priekšroku neraudzētai mīklai no miltiem un ūdens). Mūsdienās šos pīrāgus gatavo arī no kārtainās mīklas, kas pārvērš ēdienu gandrīz franču konditorejas izstrādājumā ar maigu garšu un smalku tekstūru. Bet īsts pīrāgs joprojām tiek gatavots vecmodīgā veidā: to cep cepeškrāsnī, lai gan ir pieļaujama arī gatavošana pannā.



Vissvarīgākais jebkurā pīrāgā ir pildījums. Šoreiz atstāsim gaļas komponentu, kas padara šo pīrāgu pārāk līdzīgu triviālam beļašam, jo ​​īpaši tāpēc, ka placindu uzskata par sātīgām brokastīm. Moldovā ir tik daudz dārzeņu veidu, ka jebkurš no tiem var būt lielisks pamats pīrāga pildīšanai. Taču šoreiz atstāsim tos dārzeņus, kas šajā teritorijā parādījās pirms 300-400 gadiem (kukurūza, saldie pipari, kartupeļi, pupiņas). Pievērsīsimies tradicionālajiem dabas produktiem, kas Moldovas dārzos aug tūkstošgades!



Lielisks placendas pildījums ir kāposti. Pildījumam šajā pīrāgā jābūt gatavam, tāpēc kāpostus vajag sautēt ar sīpoliem un melnajiem pipariem, var pievienot nedaudz sausu papriku, kā arī smalki sagrieztas vārītas olas. Vislabāk sautēt sviestā, tādā gadījumā pildījums būs īpaši gards un Moldovai pilnīgi klasisks. Kāpostus ir viegli aizstāt ar burkāniem, cukini, dažādiem zaļumiem. Dārzeņu placinda ir brīnišķīgas sātīgas un vieglas brokastis.



Mūsdienās placindu bieži gatavo ar biezpiena pildījumu, bet klasisku garšu iegūst, ja ņem fetas sieru. Sieru, pirms sasmalcināšanas, labāk nedaudz pamērcēt vēsā ūdenī, lai noņemtu lieko sāli un mīkstinātu garšu. Tad to samīca ar dakšiņu un sajauc ar zaļumiem (pētersīļiem, koriandru, dillēm, zaļajiem lociņiem). Placinda ar sieru ir visizplatītākais pīrāgu veids Moldovas ciemos. Tie visi ir sāļās placindas veidi, taču ir arī saldais variants



Augļi un ogas Moldovā ir īpaši, smaržīgi, ar piesātinātu garšu un ļoti saldi. Augļu un dārzeņu konservēšanas tradīcijas šeit ir ļoti senas un pārbaudītas desmitiem paaudžu. Vasarā par pīrāga pildījumu var kļūt ķirši, plūmes, bumbieri, āboli, zemenes, avenes. Tas ir vienkāršākais pildījums, dažreiz augļiem pievieno cukuru, bet visbiežāk tas nav nepieciešams. Īpašu izsmalcinātības piesitienu augļu pildījumam piešķirs konjaka lāse, taču tas jau ir ļoti svinīgs un mūsdienīgs placindu gatavošanas veids.



Placenda ar ievārījuma, džema vai ļoti īpaša augļu deserta - augļu sulas želejas pildījumu - būs lieliska. Jūs varat izdomāt simtiem iespēju. Var sajaukt augļus vai ogas ar biezpienu, pagatavot placendu ar šokolādi, īpaši, ja to gatavo no kārtainās mīklas.



Moldovas lielveikalos var iegādāties pusfabrikātus - gatavas saldētas placendas. To tikai jāuzsilda pannā vai cepeškrāsnī. Bet mūsu veikalos šādi pusfabrikāti netiek pārdoti, tāpēc placendu jāgatavo pašiem, jo ​​tas nemaz nav sarežģīti. Placindu var pasniegt ar tēju vai kafiju, ja šis ēdiens tiek pasniegts brokastīs. Placinda var būt arī lielisks pusdienu ēdiens. Šajā gadījumā ir ierasts to pasniegt ar kefīru vai pienu. Protams, pusdienu placenda ir jāpilda ar gaļu (labāk, ja maltā gaļa sastāv no liellopa, cūkgaļas un jēra gaļas, var ņemt arī vistas gaļu, jebkuram pildījumam pirms cepšanas jābūt pilnībā pagatavotam!). Gatavu placindu uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā divas dienas.



Moldovas virtuve ir daudzveidīga un veselīga! Nākamreiz runāsim par īpašajām moldāvu zupām.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Placinda - sātīgais plācenis (recepte laikrakstā)