Septembris Baznīcā

* 8. septembrī katoļi un 21. septembrī pareizticīgie svin Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas svētkus.

Ar Mariju īstenojās pasaules sengaidītais un Dieva noteiktais plāns — sūtīt cilvēkiem Pestītāju. Marija tika izvēlēta par Jēzus Kristus Māti, par Dieva Māti, kas bija apsolīts Rakstos. Mēs priecājamies par Marijas dzimšanas dienu, jo caur viņu esam saņēmuši pašu lielāko dāvanu — pasaules Pestītāju. Tradīcija liecina, ka jau no VI gs. Jeruzalemē Bezatas dīķa tuvumā tiek godināta vieta, kur dzimusi Jaunava Marija.

Marijas vecāki Joahims un Anna bija no Dāvida cilts, no kuras bija jādzimst pasaulei apsolītajam Glābējam. Taču viņi bija jau gados, un tiem nebija bērnu. Tomēr Dievs uzklausīja viņu lūgumus un par spīti vecumam dāvāja abiem meitu, kas ar savu jāvārdu pieņēma Dieva gribu un kļuva par Taisnības saules, Kristus, mūsu Kunga Māti. Viņa vienīgā bija pasargāta no iedzimtā grēka un izglāba visu cilvēci no mūžīgās pazušanas.

* 14. septembrī Katoļu Baznīca un 27. septembrī Pareizticīgo Baznīca aicina savus ticīgos atzīmēt Svētā Krusta Pagodināšanas (Paaugstināšanas) svētkus.

Saskaņā ar Baznīcas tradīciju svēto krustu, pie kura nomira Jēzus, atrada imperatora Konstantīna māte svētā Helēna. Saņemtās atklāsmes un vietējo cilvēku padomi ļāva Helēnai, kura gandarīšanai par dēla noziegumu devās svētceļojumā uz Jeruzalēmi, atrast vietu, kur gadiem ilgi aprakts zemē bija glabājies Kunga Krusts. Vairāki brīnumi apstiprina Krusta autentiskumu. Krusta atrašanas vietā uzcelta bazilika, kurā glabājas daļa relikvijas.

335. gada 14. septembrī, trīsdesmitajā gadadienā pēc svētā Krusta atrašanas, pirmo reizi relikvijas tika parādītas klātesošajiem pagodināšanai. Baznīcas tēvi noteica 14. septembri par svētā Krusta Pagodināšanas dienu, kas ik gadus svinama Baznīcā. Krāslavas rajonā ir divas sv. Krusta Pagodināšanas baznīcas — Asūnes un Konstantinovas (Ludvikovas draudzes filiāle).

* 21. septembrī katoļi atzīmē apustuļa un evaņģēlista sv. Mateja svētkus.
Muitnieks Matejs ir viens no divpadsmit Kristus izvēlētajiem apustuļiem un viens no četru evaņģēliju autoriem.

Apustulis un evaņģēlists Matejs mirst mocekļa nāvē Etiopijā.

* 29. septembrī Katoļu Baznīca godina svētos erceņģeļus Miķeli, Gabriēlu un Rafaēlu. Šie svētki tiek svinēti jau no V gs., kad Romā iesvētīta bazilika sv. Miķeļa godam. Vecās Derības Svētie Raksti vairākkārt piemin Miķeli jeb Mihaēlu un Gabriēlu. Par eņģeli Rafaēlu mēs uzzinām no Tobija grāmatas.

Jaunajā Derībā eņģelis Gabriēls pasludina Jāņa Kristītāja un Jēzus dzimšanu, savukārt erceņģelis Miķelis ir attēlots kā debesu armijas vadonis, sātana uzvarētājs lielajā cīņā laiku beigās.

Šajā dienā tiek godināti visi eņģeļi, kas ir Dieva vēstneši un kam ir uzticēta kā atsevišķu cilvēku, ģimeņu, draudžu un diecēžu, tā arī visas Baznīcas aizsardzība.

Sv. Erceņģeļa Miķeļa godam ir veltīta Baltās kapliča — Dagdas draudzes filiāle (Ezernieku pagastā).

* Septembrī Katoļu Baznīca atzīmē vairāku svēto piemiņu:

* 5. septembrī — svētīgās Terēzes no Kalkutas, Žēlsirdības misionāru kongregācijas dibinātājas;

* 13. septembrī — sv. Jāņa Hrizostoma, bīskapa un Baznīcas mācītāja, spēcīga un tautā mīlēta sprediķotāja;

* 16. septembrī — mocekļu pāvesta sv. Kornēlija un bīskapa sv. Cipriana;

* 19. septembrī — bīskapa un mocekļa sv. Januārija;

* 20. septembrī — priestera sv. Andreja Kima un viņa biedru mocekļu;

* 23. septembrī — priestera sv. Pio no Pjetrelčinas (tēva Pio);

* 27. septembrī — priestera sv. Vincenta no Paula, priesteru misionāru un Žēlsirdīgo māsu ordeņu dibinātāja (abu ordeņu pārstāvji XVIII-XIX gs. darbojās Krāslavā: misiju kongregācijas priesteri 1755.-1843.g. bija draudzes un garīgā semināra aprūpētāji, žēlsirdības māsas darbojās no 1789. līdz 1864. gadam: strādāja slimnīcā, bāreņu patversmē, uzturēja meiteņu skolu - pansiju, atbalstīja cietējus mājās utt.);

* 30. septembrī — priestera un Baznīcas mācītāja sv. Hieronima piemiņu.

* 12. septembris Katoļu Baznīcā ir Vs. Jaunavas Marijas vārda diena, bet 15. septembris — Sāpju Mātes piemiņas diena.

* Pareizticīgie 8. septembrī godina Vladimiras Dievmātes ikonu;

* 11. septembrī atceras Jāņa Kristītāja galvas nociršanu, bet 12. septembrī — godbijīgā lielkņaza Aleksandra Ņevska pīšļu pārnešanu.

* Katoļu Baznīca aicina ticīgos septembrī lūgties pāvesta un Baznīcas vispārējā nodomā — par masu mediju un saziņas līdzekļu darbiniekiem, lai viņi izmantotu visus komunikāciju līdzekļus ar atbildību un cieņu, kā arī misiju nodomā — par Dieva tautu misiju zemēs, lai kristieši augtu ticības dzīvē un mīlestībā uz Baznīcu.