Svētie eņģeļi — mūsu lielie palīgi

Katram cilvēkam Dievs ir devis savu eņģeli, kas to pavada un sargā no šūpuļa līdz kapam, palīdzēdams garīgās un laicīgās vajadzībās. “Lūk, Es sūtu eņģeli, kas ies tev pa priekšu un sargās tevi ceļā un ievedīs vietā, kuru Es esmu sagatavojis. Ņem vērā viņu un klausi viņa balsij, un pret viņu nesacelies. Jo viņš nepiedos, kad jūs grēkosiet, tādēļ ka Mans vārds ir viņā” (II Moz. 23, 20-21). Jēzus Kristus ir sacījis: “Pielūkojiet, ka jūs nevienu no šiem mazajiem nenievātu, jo Es jums saku, ka viņu eņģeļi vienmēr redz Mana Tēva vaigu, kas ir debesīs” (Mt. 18,10).

Mēs šos Dieva sūtītos eņģeļus saucam par sargeņģeļiem. Viņu godam ir ieviesti speciāli svētki, ko svinam 2. oktobrī.

Svētajos Rakstos ir daudz liecību par eņģeļiem. Jaunajā Derībā lasām, ka pēc tam, kad Vs. Jaunava Marija jau bija mātes cerībās, Kunga eņģelis parādījās sapnī Jāzepam un teica: “Jāzep, Dāvida dēls, nebīsties pieņemt savu sievu Mariju, jo, kas viņā iedzimis, ir no Svētā Gara” (Mt. 1,20). Kad Herods gatavojās noslepkavot pasaules Pestītāju, Jāzepam atkal sapnī eņģelis lika ar Bērnu un Viņa Māti bēgt uz Ēģipti (Mt.2,13).Kunga sūtīts, eņģelis izglāba cietumnieka važās iekalto apustuli Pēteri no Heroda rokām (Apd. 12,6-11).

Arī vēlākos laikos svēti cilvēki ir redzējuši eņģeļus, piemēram, gaišredzības un brīnumdarīšanas spējām apveltītais priesteris un mūks, tēvs Pio (1887.-1968.), kuram 50 gadus mokošas sāpes sagādāja stigmas jeb Kristus rētas rokās, kājās un sānā. Lūk, paša tēva Pio teiktais: “Kad man svētās Mises laikā ir tik stipras sāpes, ka es nespēju pat pāršķirt Misāles lapas, tad man vienmēr nāk palīgā eņģeļi”. Tēvs Pio redzēja ne tikai savus, bet arī citu cilvēku sargeņģeļus. Viņš mums dod šādu padomu: ja tikai tu esi paklausīgs, ja tu atsakies no grēkiem, ja tu vēlies izlīgt ar Kungu, tavs eņģelis labprāt sagatavos tev brīnumainas tikšanās, rosinās tevi uz tev izdevīgu rīcību, palīdzēs tev, sniedzot negaidītas domas un iedvesmas.

1863. gadā Marijas kalpoņu ordeņa dibinātājam tēvam Ludvigam parādījās Dievmāte un izteica vēlēšanos, lai cilvēki Viņu lūgtu sūtīt svētos eņģeļus palīgā pasaulei un nodiktēja šādu lūgšanu:

“Diženā debesu Karaliene, visaugstākā eņģeļu Pavēlniece! Tu saņēmi no Dieva spēku un uzdevumu satriekt čūskas galvu. Tāpēc mēs Tevi pazemīgi lūdzam: sūti mums palīgā savus debesu leģionus, lai viņi Tavā vadībā un ar Tavu spēku vajātu elles spēkus, visur ar tiem cīnītos, atvairītu viņu pārdrošos uzbrukumus un atkal notriektu tos bezdibenī.

Kas ir kā Dievs? Jūs, svētie eņģeļi un erceņģeļi, aizstāviet mūs, sargājiet mūs! Labā, lēnprātīgā Māte, Tu mūžīgi paliec mūsu mīlestība un mūsu cerība. Dieva māte, sūti mums svētos eņģeļus, lai viņi mūs aizstāvētu un pasargātu no ļaunā ienaidnieka. Amen.”

Tad Marija lūdza: “Šo lūgšanu vajag visur izplatīt un lietot, jo Dievs tā grib.” Svētais Tēvs Pijs X 1907. gadā piešķīra šai lūgšanai atlaidas.

Mums vienmēr jālūdz savi svētie sargeņģeļi, lai viņi vada mūs mūsu gaitās, pamāca nezināšanā, dod padomu šaubu brīžos, mierina bēdās, pasargā mūs no grēka un visa ļauna.

Genovefa KALVIŠA