Krāslavas garīgais seminārs — pirmā augstskola Latvijā

Garīgais seminārs Krāslavā darbojās no 1757. līdz 1843. gada beigām. Toreizējais Krāslavas īpašnieks Ludvigs Konstantīns Plāters pēc vienošanās ar Livonijas bīskapu Antoniju Ostrovski bija ieplānojis te uzcelt katedrāli, bīskapa rezidenci un telpas priesteru semināram. Tā kā pāvests Innocents X ieteica nodot garīgo semināru veidošanu atsevišķās diecēzēs sv. Vincenta no Paulas dibinātajai lāzaristu jeb misionāru kongregācijai, 175 gadā uz Krāslavu no Polijas tika ataicināti tēvi lāzaristi. Misionāru ordeņa pārzināšanā tika nodotas jaunceļamās baznīcas un semināra telpas, kā arī semināram savāktie līdzekļi. 1757. gada 15. jūnijs ir oficiālā Krāslavas garīgā semināra atklāšanas diena.

Pastāvēšanas 88 gados seminārs ir sagatavojis 253 priesterus Latgales, Baltkrievijas un daļēji arī Lietuvas draudzēm. Te vairāk ir mācījušies lietuvieši, poļi, baltkrievi. Dzimtbūšanā esošiem latgaliešiem ceļš uz priesterību bija liegts, kaut gan nav izslēgts, ka vienam otram poļu uzvārda aizsegā te tomēr bija izdevies iekļūt. Spriežot pēc saglabātajiem dokumentiem, mācības Krāslavas garīgajā seminārā ir bijušas labā līmenī. Te tika mācīta latgaliešu valoda, lai semināru absolvējušie priesteri varētu sekmīgi strādāt Latgales draudzēs.

Vairākums XIX gs. Latgales draudžu un garīgās dzīves vadītāju nāca no Krāslavas garīgā semināra. Pazīstami arī vairāki izcili darbinieki, kas ieņēmuši augstu stāvokli Baznīcas hierarhijā. Garīgā semināra pasniedzēji un audzēkņi atstājuši ievērojamu ietekmi uz Krāslavas un Latgales kultūras dzīvi un tautas nacionālās apziņas celšanu.
Krāslavas garīgais seminārs ir ievērojams arī tāpēc, ka 136 gadus pirms šīs pirmās Latvijas augstskolas atvēršanas un 77 gadus pēc tās slēgšanas Livonijas katoļiem bija jāiztiek ar ārpus Latvijas sagatavotiem priesteriem.

Jāatzīmē, ka vairāki vēsturnieki garīgo semināru neatzīst par augstāko mācību iestādi, tāpēc bieži vien tiek uzskatīts, ka pirmā augstskola Latvijā esot bijusi Jelgavā. Par to un daudz ko citu tiks runāts un spriests konferencē “Krāslavas garīgais seminārs — pirmā augstskola Latvijā”, kas notiks š.g. 27. oktobrī Krāslavā. To organizē Krāslavas novada dome, rajona Valsts pie-minekļu aizsardzības inspekcija, biedrības “Vienoti Latvijai” valde un Krāslavas Romas katoļu draudze.

Plānots konferenci sākt ar dievkalpojumu Krāslavas sv. Ludviga baznīcā (plkst. 10.00). Pēc iepazīšanās ar dievnama sakrālajiem dārgumiem konference turpināsies kultūras namā (plkst. 11.30). Referentu vidū būs profesori P. Zeile un L. Leikuma, priesteris A. Budže u.c. Piedalīties pasākumā tiek aicināti novadpētnieki, vēsturnieki, bibliotekāri, pedagogi, kultūras darbinieki, studenti, skolēni un citi interesenti.

Tālr. uzziņām: Krāslavā — 5681487, mob. 26157807; Rēzeknē — 4636585.

Orgkomitejas vārdā Genofeva KALVIŠA