Divkāršā lūgšanā pavadīta diena

Veidojot rakstu par festivāla norisi, es ilgi domāju, kuras garīgās dziesmas vārdi varētu īpaši izcelt šīs kopā sanākšanas svinīgumu. Domās ātri izdziedot gandrīz vai visas baznīcas korī dziedātās dziesmas, es atradu to vienīgo, īsto dziesmu. Tā ir O. Matvejāna dziesma latgaliešu valodā “Aglyunas Mameņa”. Dziesmas pirmajā pantiņā ir šādi vārdi: “Kai bolta sudobra dzeiteņa, nu kotra Latgales kakteņa, pi tevis, Aglyunas Mameņa, steidz myusu dzīsmeņa, lyugšona.” Dziesmas vārdus ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē varētu attiecināt uz tiem koriem, kas 14. oktobri, sestdienu, pavadīja Aglonas bazilikā, lūdzoties un dziedot garīgās dziesmas.

Jums droši vien rodas jautājums: kam par godu notika šis koru salidojums? Šajā dienā notika “Pueri Cantores” Latgales reģiona koru pirmais festivāls, kura nosaukums — “Dziesmas Dievmātei”.

“Pueri Cantores” ir Vispasaules bērnu un jauniešu koru federācija. Viens no koru federācijas mērķiem ir starp “Pueri Cantores” dalībniekiem ar viņu pašu līdzdalību pilnveidot liturģisko mūziku — no gregoriāniskiem dziedājumiem līdz klasiskai, polifoniskai un mūsdienu mūzikai, kas ikvienā kultūrā ir sastādīta ar garīdznieku norādījumiem.”

Pasaulē šī federācija pastāv jau gandrīz sešus gadu desmitus. Pirmais Vispasaules kongress notika 1947. gadā Parīzē. Gadu mijā — no 28.12.2005. līdz 01.01.2006. Romā notika jau 33. Vispasaules kongress. Iepriekš kongresi ir notikuši Lielbritānijā, Venecuēlā, Beļģijā, Kanādā, Austrijā, Francijā, Itālijā, Japānā, Meksikā u.c. Ir paziņots, ka nākamgad Vispasaules kongress notiks Polijas pilsētā Krakovā.

Latgalē pirmie soļi ar mērķi iesaistīties Vispasaules koru federācijas darbībā tika sperti 2004. gadā. Viena no šīs ieceres iniciatorēm ir Aglonas bazilikas kora “Magnificat” diriģente Ieva Lazdāne. Bija vajadzīgs laiks, 2 gadi, lai 2006. gada 14. oktobrī notiktu Latgales reģiona “Pueri Cantores” pirmais kongress. Tajā piedalījās koristi no Daugavpils Svētā Pētera Ķēdēs draudzes, no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles, no Kalupes, Aglonas, Viļānu un Krāslavas draudzes.

Festivāla sākumā notika kopīgs kora mēģinājums, tam sekoja dievkalpojums. Notika koru uzstāšanās ar divām līdz četrām garīgām dziesmām. Bazilikas kriptā katrs koris iepazīstināja klātesošos ar savām aktivitātēm, tradīcijām. Sekoja kopīgas pusdienas, atvadīšanās un ceļš mājup.

Dievkalpojuma laikā federācijas “Puere Cantoris” Latgales reģiona kapelāns uzrunā īpaši uzsvēra garīgo dziedājumu nozīmīgumu kristiešu dzīvē. Jo garīgā dziesma arī ir lūgšana, vēl vairāk — tā ir divkārša lūgšana.

Tautas lūgšanā tika aizlūgts dažādos nodomos: par valsts vadītājiem; par aicinājumiem; par maldticīgo atgriešanos; par citu koru pievienošanos šai koru federācijai; par garīgo dziesmu autoriem. Tika lūgta arī svētās Cecīlijas palīdzība — jau kopš viduslaikiem svētā Cecīlija tiek godināta kā mūzikas aizbildne. Kopīgā tautas lūgšanā tika lūgts arī par mūžībā aizgājušiem dziedātājiem un ērģelniekiem.

Latgales koru salidojumu kuplināja Jozefs Marija Torrents no Spānijas, kurš ir Vispasaules bērnu un jauniešu koru federācijas “Pueri Cantores” prezidents. Savu uzstāšanos prezidents sāka latgaliešu valodā ar šādiem vārdiem: “ Loba dīna, Aglyunā! Man ir ļels prīks byut kūpā ar Jums.” (Pēc šiem vārdiem bazilikā atskanēja vētraini aplausi.) Jozefs Marija Torrents uzrunā sacīja, ka “Es atbraucu, lai Jūs iepazītu. Jūs esat pievienojušies mūsu lielajai koristu ģimenei. Tagad ir mana kārta vēstīt par jūsu darbību Latvijā citam valstīm. Federācijas moto ir: “Visi pasaules bērni dziedās par Dieva mieru.”

Skatot koru prezentācijas, izrādījās, ka draudžu kori ir vecumā no 10 līdz 16 gadiem. Visvecākais ir Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles koris, bet visjaunākais ir Daugavpils Svētā Pētera Ķēdēs draudzes bērnu un jauniešu koris. Prezentācijās vairākkārt atkārtojās tās aktivitātes, kurās kori piedalās savās draudzēs. Pirmkārt un galvenokārt, tā ir piedalīšanās Svētajās Misēs, kuplinot tās ar savu dziedājumu. Otrkārt, tie ir svētceļojumi uz Aglonu. Treškārt, tā ir kopīga svētku svinēšana, kā arī aktīva līdzdalība pašvaldību rīkotajos sabiedriskajos pasākumos.

Festivāla nobeigumā notika koru un īpaši koru vadītāju sumināšana. Katram kora dalībniekam tika pasniegta “Pueri Cantores” dalībnieka karte, informatīvs buklets par Aglonas baziliku, kā arī gards kliņģeris. Kora vadītājiem pateicībā par ieguldīto darbu tika pasniegtas rozes. Arī mēs, Krāslavas katoļu draudzes bērnu un jauniešu koris, sakām mīļu paldies savai kora vadītājai skolotājai Ilonai Aprupei par visu, ko viņa mūsu labā ir darījusi, lai kora dziedājums ar katru dienu kļūtu skanīgāks.

Vatikāna II koncils mums atgādina, cik ļoti Baznīca novērtē to cilvēku devumu, kuri ar savām dziesmām dara skaistākas liturģiskās svinības. Dziedot garīgās dziesmas, tiek palīdzēts Dieva tautai lūgties ar cieņu. Tad, kad Baznīca lūdzas, dzied vai darbojas, tiek bagātināta tās locekļu ticība, dvēseles tiek paceltas pretim Dievam, lai atdotu Viņam godu.

Koristi, nu tad bagātināsim ticībā savas un draudzes locekļu sirdis!

Anna BARTUŠA, Krāslavas katoļu draudzes bērnu un jauniešu kora dalībniece