NOVEMBRIS BAZNĪCĀ

* Katoļu Baznīca novembri uzsāk ar lieliem svētkiem - Visu svēto dienu. 1. novembrī godinām visus svētos un atpestītos. Šie svētki tiek svinēti jau no VII gs. Tie aicina arī katru no mums dzīvot ar domu, ka esam Dieva bērni un nākotnē “būsim Viņam līdzīgi” (I Jņ. 3,2), ka mums jākļūst svētiem.

* 2. novembris - Mirušo piemiņas jeb Dvēseļu diena. Atzīstot sadraudzību ar mirušajiem, kas pastāv Baznīcā - Jēzus Kristus Mistiskajā Miesā, jau no pirmkristiešu laikiem Baznīca ar lielu godbijību izturas pret mūžībā aizgājušām dvēselēm, aizlūdzot par tām. Lūgšana par mirušajiem pieder pie vissenākajām tradīcijām. Dvēseļu diena tiek svinēta kopš XI gs. sākuma. Pieminot mirušos, mēs lūdzam Dievam, lai viņš stiprina mūsu ticību Kristum, kurš ir augšāmcēlies, un cerību, ka arī mūsu mirušie brāļi sasniegs augšāmcelšanos.

* 26. novembris Katoļu Baznīcā ir lieli svētki: Kungs Jēzus Kristus - Vispasaules Karalis. Tos iedibināja pāvests Pijs XI 1925. gadā, lai uzsvērtu sekularizētajai pasaulei Dieva kā patiesības, taisnības un mīlestības pamatu, apliecinot, ka Viņa atzīšana nes mieru pasaulei.

* 9. novembrī katoļi atzīmē Laterāna bazilikas iesvētīšanas gadadienu, bet 30. novembrī - sv. apustuļa Andreja dienu, ar ko arī noslēdzas Baznīcas liturģiskais gads.

* Baznīcas un pāvesta lūgšanu nodomi novembrī ir:
misiju nodoms - lai kristiešu pūliņi un solidaritāte noārdītu visus šķēršļus Āfrikas kontinenta attīstībai;
Vispārējais nodoms - lai pasaule tiktu atbrīvota no terorisma draudiem.

* Pareizticīgie 4. novembrī godina Kazaņas Dievmātes ikonu, bet 6. novembrī - Dievmātes ikonu “Visu skumjo Prieks”.

* 21. novembrī pareizticīgo Baznīca piemin Erceņģeli Mihailu un citus garīgos Debesu Spēkus.