Februāris Baznīcā

* 2. februārī katoļu Baznīca un 15. februārī pareizticīgie svin Jēzus Kristus Prezentācijas templī svētkus. Evaņģēlijs mums stāsta par Jēzus Kristus — pasaules Gaismas — svinīgu ienākšanu Jeruzalēmes svētnīcā, kur Viņa vecāki To atvēl Debesu Tēvam. Šis svētnīcas apmeklējums kļūst par žēlastības pilnu brīdi svētīgajiem Simeonam un Annai, kuri uzticībā, lūgšanās un gavēņos ir gaidījuši Dieva apsolīto Mesiju (Lk. 2,22-40). Pieminot šo notikumu, Katoļu Baznīca šais svētkos svētī sveces, un liturģija paredz ticīgo procesiju, tāpēc šī diena tautā tiek saukta par Sveču dienu.


Kopš 1997. gada pēc pāvesta Jāņa Pāvila II aicinājuma šī diena tiek svinēta arī kā Dievam veltīto — konsekrēto cilvēku diena. Šajā dienā pateiksimies Dievam par eremītiem, konsekrētām jaunavām un atraitnēm, klosteru brāļiem un māsām un viņu kalpojumu.

* Šajā mēnesī katoļi atzīmē vēl divus svētkus: 14. februārī godina Eiropas aizbildņus svētos Kirilu un Me- todiju, kuru svētuma piemērs, evaņģēliskā dedzība un radikālā sekošana Kristum lika atgriezties daudzām slāvu tautām; 22. februārī svin sv. apustuļa Pētera Katedras svētkus, kas mums atgādina misiju, ko Kristus uzticēja apustulim Pēterim un viņa pēctečiem. Svētā Pētera ticība un viņa aicinājums ir klints, uz kuras Kungs būvē savu Baznīcu un turpina to vadīt arī šodien.

* 11. februārī — Vissvētākās Jaunavas Marijas parādīšanās Lurdā piemiņas dienā — Katoļu Baznīcā tiek svinēta Vispasaules Slimnieku diena.

* Februārī katoļi piemin vairākus svētos: 3. februārī — bīskapu un mocekli sv. Blaziju (IV gs.), kurš tiek piesaukts kā dziedinātājs no kakla slimībām (ticīgajiem tiek dota īpaša svētība ar sv. Blazija svecēm); 5. februārī — jaunavu un mocekli sv. Agatu (III gs.); šajā dienā tiek svētīts sv. Agatas ūdens un maize, kas aizsargā pret nelaimēm, ugunsgrēkiem utt.; 10. februārī — sv. Sholastiku (V gs.), kura pēc brāļa, sv. Benedikta parauga dibina klosteri sievietēm; 21. februārī — bīskapu un Baznīcas mācītāju sv. Pēteri Damiani (XI gs.); 23. februārī — bīskapu un mocekli sv. Polikarpu (I-II gs.).

* Pareizticīgie 10. februārī piemin savus mirušos; 11. februārī aizgavēnis uz gaļu; 12.-18. februārī — masļeņica (aizgavēņa nedēļa); 18. februārī — Piedošanas svētdiena; 19. februārī — Lielā gavēņa sākums (pilnīga atturēšanās no ēdiena 19. un 20. februārī).

* Katoļiem 21. februārī — Pelnu diena (stingrs gavēnis). Lielā Gavēņa sākums.

* Katoļu Baznīcas un pāvesta lūgšanu nodomi februāra mēnesim ir:

misiju — par kristiešiem misiju zemēs, lai viņi kalpotu savai valstij, ar nedalītu dedzību iesaistoties gan politiskajā, gan sociālajā dzīvē un darbā;

vispārējais — par starptautiskajām organizācijām, lai tās saprastu un izpildītu savu neatliekamo pienākumu mazināt visas cilvēka cieņu graujošās un pazemojošās tirdzniecības formas.