Kristus Asiņu relikvijas Mantui

Svētā apustuļa Andreja konkafedrālā bazilika Mantui pilsētā (Ziemeļitālijā) lepojas ar privilēģiju līdz šodiendienai glabāt vērtīgās Kristus dārgo Asiņu relikvijas. Pamatojoties uz diviem “atradumiem”, Mantui dzima tradīcija, kas saistīta ar sv. Logina vārdu.

Logins bija romiešu kareivis. Golgātā viņš ar savu šķēpu pārdūra Kristus sānu, no kura rētas iztecēja Ūdens un Asinis. Pēc savas apskaidrošanās un atgriešanās Logins aizveda uz Mantui zemi no Golgātas, kas bija piesātināta ar Kristus Asinīm, kā arī sūkli, kurš tika izmantots, lai mirstošajam Jēzum dotu padzerties pārskābušu vīnu. Baidoties no profanācijas (svētuma apgānīšanas), Logins noslēpa Kunga Ciešanu relikvijas svina šķirstiņā un apraka tajā vietā, kur tagad atrodas bazilika (pirmais akmens tās celtniecībā ielikts 1472. gadā).

Drīz vien Logins tika nomocīts un apbedīts netālu no relikviju atrašanās vietas. Vētraino notikumu dēļ līdz pat Kārļa Lielā laikiem bija nozaudētas visas relikviju pēdas. 804. gadā tās tika atrastas pirmo reizi. Tad arī bija izgatavots relikviārijs neparastās Ciešanu piemiņas uzglabāšanai. Neliela relikviju daļa bija nodota Kārlim Lielajam un novietota viņa karaliskajā kapelā Parīzē. 924. gadā, baidoties no angru iebrukuma, marmora urnā ievietotās relikvijas atkal tika noslēptas. 1048. gadā tās atrada otrreiz. Līdz mūsu dienām saglabājusies tikai neliela daļa sākotnējo Jēzus Asiņu relikviju.

Kopš XVII gs. katru gadu 12. martā Mantui notiek sv. Mise un tiek lasīta Kristus Asiņu atrašanas īpaša Stundu Liturģija. Relikvijas var apskatīt tikai Lielajā Piektdienā, pārējās dienās tās ir ievietotas zaļā marmora urnā.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA

(Izmantoti kristīgās literatūras un preses materiāli)