Klusajā nedēļā — klusumu!

* Klusums ir vērtīgs. Tajā Tu atradīsi Dievu!
* Klusums un klusēšana sakārto dvēseli.
* Tev vajadzīgs klusums un pārdomas! Tajā Tu iemācīsies labāk saprast sevi.
* Pieradini ausis un mēli klusēt. Sirds klusumā runā Dievs. Seko Viņa vārdam!

Dr. Herberts Madingers

Jautājums — atbilde

Nolaidības grēki

Katras sv. Mises sākumā, nožēlojot grēkus, mēs atzīstamies Dievam, ka esam daudz grēkojuši ar domām, vārdiem, darbiem un nolaidību. Man nav īstas skaidrības, kas ir nolaidības grēki?

— Nolaidīgs kristietis ir tāds, kurš nerūpējas par vajadzīgo, ir paviršs un nevērīgs savu ticīgā cilvēka pienākumu veikšanā.

Priesteris Tadeušs Daičers grāmatā “Pārdomas par ticību” raksta, ka tieši nolaidības grēki parasti ir tie ļaunākie: “Tieši šajos grēkos sakņojas tava stāja, kad tu atstāj Kristu, Viņu pamet, atvēlot Viņam kaut kādu niecīgu stūrīti tavā sirdī... Kristus nekad nav bijis tev visaugstākā vērtība.” Bīskaps Patriks Lennens izsakās: “Man nav bail no tā, ko esmu izdarījis, bet gan no tā, ko nolaidības dēļ neesmu izdarījis.”

Franciskāņu priestera Slavko Barbariča grāmatas “Dod man savu ievainoto sirdi” priekšvārdā ir uzsvērts, ka kristieši bieži vien pret grēksūdzi izturas virspusēji un nepareizi, ka reti var atrast kādu, kurš runātu par nolaidības grēkiem. Meklējot atbildi uz jautājumu “Kurš ir vissma-gākais grēks?”, grāmatas autors nonāk pie secinājuma: “Visi iespējamie grēki ir tikai mīlestības trūkuma rezultāts, un visas problēmas, ar kurām sastopamies, nāk no šīs mīlestības trūkuma.” Tātad nolaidības grēki ir mīlestības uz Dievu dēļ neizdarītie labie darbi, ko mums bija iespējams izdarīt.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA