Lai piepildās Dieva griba!

Aizvadītā nedēļa katoļiem, kā arī citu konfesiju kristiešiem pagāja zem Māras zemes Karalienes zīmes, kura savus bērnus kuplā skaitā atkal bija pulcinājusi starptautiskajā svētvietā Aglonā.

Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku svinības parādīja, ka ticība mūsu tautā ir pietiekami dzīva, jo ap simt tūkstošiem svētceļotāju gan 14. augusta vakarā, gan 15. augusta nobeiguma dievkalpojumā, neskatoties uz to, ka svinības iekrita darbdienās, bija šeit ieradušies smelt gara spēku no žēlastības avota — Jēzus Kristus. Pie Aglonas Dievmāmiņas bija atceļojuši Sibīrijas latvieši un lietuvieši, ticīgie no Itālijas, Baltkrievijas, citām tuvākām un tālākām ārzemēm, kā arī augstas mūsu valsts amatpersonas un politiķi. Pirms 15. augusta galvenās sv. Mises Latvijas Republikas prezidents Valdis Zatlers savā īsajā sirsnīgajā uzrunā pateicās klātesošajiem par viņu ticību, uzsverot, ka garīgi stipri cilvēki ir valsts un tautas dzīvotspējas garantija.

Jau 12. augustā Aglonā ieradās pirmie svētceļotāji, bet nākamajā dienā savu galamērķi sasniedza visas 33 oficiāli reģistrētās kājāmgājēju grupas ar vairāk nekā tūkstoš četrsimt dalībniekiem.

Šī gada svētceļotāju vidējais vecums — 26 gadi. Visjaunākais tikai 41 dienu vecs, bet vecākajam apritējuši 82 gadi. Visgarāko ceļu mēroja liepājnieki, kuru svētceļojums ilga gandrīz trīs nedēļas. Ejot garāku vai īsāku ceļu kājām, katrs kaldināja savu garīgo atjaunotni. Viņi aicināti ar savu liecību nest tālāk citiem Kristus gaismu, kas dod jēgu dzīvei.

Fatimas Dievmātes piemiņas dienā 13. augustā, Latvijas aizbildņa sv. Meinarda svētkos 14. augustā un Māras zemes Karalienes lielajos svētkos 15. au- gustā notika daudz dažādu dievkalpojumu, nakts vigilijas, ko vadīja bīskapi, priesteri, dažādu ordeņu, kongregāciju un apvienību brāļi un māsas. Svarīgākās sv. Mises celebrēja bīskapi.

Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas lielos svētkus ievadīja vigilijas sv. Mise 14. augustā, kuru celebrēja apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs V. E. arhibīskaps P. S. Cubrigens kopā ar citiem bīskapiem. Tā beidzās ar Euharistisko procesiju pa sakrālo laukumu.

Vēlā vakara stundā sākās Tautas Krustaceļš. Vajadzība pēc dvēseles skaidrības un Dieva svētības arī šogad uz to pulcināja apmēram simt tūkstošus ticīgo. V. E. kardināla J. Pujata vadītās meditācijas bija vērstas uz to, ka miers meklējams nevis ārējās lietās, bet pašu sirdīs. Tās mudināja klātesošos kopā ar jaunavu Mariju pārdomāt Kristus ciešanas un nāvi, izlūdzot no Pestītāja drosmi un spēku savas dzīves pārbaudījumos, ikdienas krusta nešanā.

Svinību dievkalpojumu sprediķi bija īsta ticības stiprināšanas skola. Piemēram, Rēzekne-Aglonas diecēzes bīskaps J. Bulis Fatimas Dievmātes piemiņai veltītajā dievkalpojumā runāja par mūsu Debesu Mātes lomu cilvēku pestīšanas ceļā. 13. augusta pusnakts sv. Mises sprediķī Liepājas diecēzes bīskaps V. Lapelis palīdzēja labāk izprast Jēzus aicinājumu “Mīlēt savu tuvāko kā sevi pašu”, īpaši uzsverot nepieciešamību pareizi mīlēt sevi, saprast savu vērtību, bet vienlaikus arī redzēt nepilnības un trūkumus, lai spētu laboties. Jelgavas diecēzes bīskaps A. Justs jaunatnei veltītajā dievkalpojumā uzsvēra nepieciešamību pieaugt ticībā, lai spētu pretoties mūsdienu daudzajiem kārdinājumiem, kas ved uz pazušanu.

V. E. kardināls J. Pujats kopā ar pāvesta nunciju un pārējiem Latvijas bīskapiem celebrēja nobeiguma sv. Misi 15. augustā. Kā vienmēr konkrētiem faktiem un asprātīgiem secinājumiem bija piesātināts viņa sprediķis, kas izpelnījās vairākkārtējus dievkalpojuma dalībnieku aplausus. Šādi tika atbalstīts augstā virsgana sacītais par pliko neprāšu bara skrējienu pār Kuldīgas tiltu Jāņu naktī, par homoseksuāļu ārdīšanos, slēpjoties zem cilvēktiesību maskas, par “raganu kantoriem” pilsētās un laukos. Kardināls uzsvēra, ka valstij ir bīstami ignorēt kaut vienu Dieva bausli, ka korupcija, netikumība izzudīs pati no sevis, ja ģimenēs un skolās bērnus audzināsim kristīgā garā. Viņš aicināja jauniešus apgūt ne tikai profesiju, bet arī tikumus, saglabāt savu nevainību līdz laulībai, pasniedzot to kā kāzu dāvanu viens otram, savu sirdi rezervēt Dievam. Eminence atgādināja, ka staigāt kristīgās dzīves ceļu mums palīdzēs Dievmāte, no kuras varam mācīties būt šķīstiem un pazemīgiem, lūgties, mīlēt, kļūt svētiem, cieši vienotiem ar Jēzu.

“Lai Dieva griba piepildās jūsu dzīvē!” atvadoties vēlēja kardināls.

Genovefa KALVIŠA