Jautājums — atbilde

— Vs. Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku Aglonā programmā izlasīju, ka 14. augustā sv. Misē paredzēta garīgā adopcija. Kas ir garīgā adopcija?

— Garīgā adopcija ir lūgšana ieņemta, bet vēl nedzimuša bērna nodomā — bērna, kura dzīvība mātes klēpī ir apdraudēta un kura vārds ir zināms tikai Dievam, kā arī palīdzība personām, kas cieš no aborta sekām. Lūgšana ilgst deviņus mēnešus. Cilvēks, kurš vēlas garīgi adoptēt kādu vēl nedzimušu bērniņu, apņemas katru dienu visu šo deviņu mēnešu laikā lūgties vienu Rožukroņa noslēpumu (Tēvs mūsu.. 10 Esi sveicināta, Marija... Gods lai ir tēvam...) no Priecīgās, Gaismas, Sāpīgās vai Augstās godības daļas, kā arī speciālu lūgšanu bērna un viņa vecāku nodomā. Lūgšanai var pievienot brīvprātīgi izvēlētas papildus apņemšanās (nav obligātas), piemēram, biežu grēksūdzi, Svēto Komūniju, Vs. Sakramenta adorāciju, Svēto Rakstu lasīšanu, gavēni ar maizi un ūdeni, atteikšanos no sliktiem ieradumiem u. c.

Garīgā adopcija radās pēc Dievmātes parādīšanās Fatimā kā atbilde uz Dievmātes aicinājumu lūgties Rožukroni, nožēlot un gandarīt par grēkiem, kas visvairāk ievaino Viņas Bezvainīgo Sirdi.

Latvijā garīgā adopcija aizsākās 2001. gadā un katru gadu svinīgi garīgās adopcijas solījumi tiek salikti Skaistkalnes Dievmātes — Ģimeņu Aizbildnes svētvietā — svētdienā pēc Kunga Pasludināšanas svētkiem (25. marta) un Aglonas bazilikā — 14. augustā. Solījumi var būt gan publiski, gan privāti. Garīgi adoptēt var katrs — gan laicīgas, gan konsekrētas personas, gan vīrieši, gan sievietes — jebkura vecuma cilvēki. Vienīgi bērni to var uzņemties, tikai atrodoties vecāku uzraudzībā. Vienlaicīgi garīgā adopcija attiecas tikai uz vienu bērnu. Ja ir izpildītas iepriekšējās saistības, adopciju var atkārtot vairākkārt.

Privāto solījumu var dot, nolasot solījuma tekstu krusta, svētbildes vai tabernakula priekšā baznīcā. Vislabāk to uzsākt Baznīcas svētkos, īpaši tādos, kas veltīti Dievmātes godam. Pierakstiet datumu, kad sākāt lūgties un kad beidzas solījumā dotais termiņš. Par savu apņemšanos vēlams informēt kustību “Par Dzīvību” (LV-1050, Rīgā, Klostera ielā 4).

Solījuma teksts

Vissvētākā Jaunava, Dieva Māte Marija, visi eņģeļi un svētie, es (vārds, uzvārds), vēloties aizsargāt nedzimušos, stingri apņemos un solu, ka no šīs dienas (datums).. svētkos..., ņemu garīgajā adopcijā vienu bērnu, kura vārds ir zināms tikai Dievam, lai katru dienu deviņu mēnešu garumā lūgtos par viņa dzīvības saglabāšanu, kā arī par cilvēkam cienīgu dzīvi pēc piedzimšanas.

Apņemos:

* lūgties ikdienas lūgšanu nedzimušā bērna nodomā;
* lūgties vienu Rožukroņa noslēpumu (kādu?);
* pildīt manas papildus brīvprātīgās apņemšanās: (...)

Ikdienas lūgšana nedzimušā bērna nodomā

Kungs Jēzu, ar Tavas Mātes Marijas aizbildniecību, kura Tevi dzemdēja ar mīlestību, kā arī ar sv. Jāzepa — uzticīgā vīra aizbildniecību, kurš rūpējās par tevi pēc piedzimšanas, es lūdzu šī nedzimušā bērna nodomā, kuru esmu garīgi adoptējis (-usi), bet kurš atrodas nāves briesmās. Lūdzu, dāvā vecākiem mīlestību un drosmi, lai viņi neatņemtu savam bērnam dzīvību, kuru Tu viņam dāvāji. Amen.

No kustības “Par Dzīvību” informācijas

Genovefa KALVIŠA