29. septembrī — sv. Miķeļa, Rafaela un Gabriela diena

Tie ir debesu erceņģeļi, kuru vārdi bieži sastopami Bībelē.

Sv. Miķelis tiek godāts kā katoļu Baznīcas aizbildnis un sargeņģelis Dieva valstībai šeit, virs zemes. Viņš bija tas, kas izveda un stiprināja Izraēļa ļaudis apspiešanu un vajāšanu laikā. Ne velti sv. Bernards kārdinājumu un smagu bēdu gadījumā visus mudina piesaukt sargeņģeļu vadoni sv. Miķeli. Parasti viņam palīdzību lūdz pirms grēksūdzes, nāves stundā un izvēlas par pavadoni no šķīstīšanas uguns uz mūžīgo svētlaimi.

Sv. Gabriels bija Dieva sūtnis, kas praviešiem vēstīja Mesijas ierašanos. Viņš bija arī tas, kurš ieradās pie Jaunavas Marijas, lai paziņotu Dieva Dēla iemiesošanās noslēpumu.

Sv. Raksti stāsta, ka sv. Rafaelu Dievs sūtīja, lai palīdzētu vecajam Tobijam, kas bija akls un smagu ciešanu piemeklēts. Tāpat viņš pavadīja jauno Tobiju ceļojumā uz Mediju un palīdzēja visās ceļa grūtībās. Baznīca godina virseņģeli Rafaelu kā ceļotāju aizbildni.
Atzīmējot sv. Miķeļa dienu, mūsu zemē viņu godina atlaidu dievkalpojumos daudzos Latvijas dievnamos, t.sk. Viļānu sv. erceņģeļa Miķeļa baznīcā — 40 stundu atlaidas, Dagdas filiālbaznīcā Baltā, kura arī veltīta šī erceņģeļa godam, Pustiņas baznīcā — 40 stundu atlaidas, Izvaltas baznīcā.

Lūgšana erceņģeļiem

Augstais erceņģeli Miķeli, debess pulku princi, aizstāvi mūs pret visiem mūsu ienaidniekiem, kā redzamajiem, tā neredzamajiem. Nekad neatļauj mums nonākt viņu nežēlīgajā jūgā.

Svētais erceņģeli Gabriel, tevi pamatoti dēvē par Dieva spēku, jo Dievs Tevi izvēlējās, lai pastāstītu Marijai par to, kā Visvarenais pielietos savu roku brīnumaino spēku. Palīdzi mums aptvert, kādas bagātības glabā sevī dievišķā Dēla persona, un esi mums par sūtni pie Viņa svētās Mātes.

Svētais erceņģeli Rafael, žēlsirdīgais ceļinieku pavadoni, ar Dieva spēku Tu mīli brīnumainā veidā izdziedināt. Vadi mūs šīs dzīves svētceļojumā un atklāj mums patiesos izdziedināšanas līdzekļus, kas darītu veselu mūsu dvēseli un miesu. Amen.

(No grāmatas “Preyers for Urgent Occasions”)