Baznīcas un pāvesta lūgšanu nodomi oktobrim

Misiju: Lai Pasaules Misiju diena katram kristīgajam dotu iespēju personīgi padziļināt misijas nepieciešamības apziņu.

Vispārējais: Lai kristiešiem, atrodoties situācijā, kad viņi ir mazākumā, pietiktu spēka un drosmes dzīvot un liecināt savu ticību.

Pasaules Rožukroņa diena

Oktobris Katoļu Baznīcā ir Rožukroņa mēnesis. 7. oktobrī atzīmējam Rožukroņa Karalienes piemiņu. Nu jau 11 gadus šī diena ir arī Pasaules Rožukroņa diena, kad miljoniem cilvēku visā pasaulē lūdzas Rožukroni vienos un tajos pašos nodomos. Šīs idejas iniciators meksikānis Guillermo Estevezs Alverde atzīmē, ka ar Vs. Jaunavas Marijas svētību ar katru gadu aizvien vairāk cilvēku un valstu pievienojas šai skaistajai lūgšanai.

Piemēram, pagājušajā gadā vairāk nekā 100 valstīs miljoniem ticīgo vienlaicīgi lūdzās apmēram 8 tūkstoš vietās: kopienās, baznīcās, ģimenēs, lūgšanu grupās, kopā ar draugiem u.tml.

Šogad centrālā lūgšanu vieta būs Gvadelupes bazilika Mehiko. Pasaules Rožukroni lūgsies sešos nodomos: 1) par Dieva žē-lastību uzturēt plaukstošo mīlestību starp cilvēkiem; 2) par mieru virs zemes; 3) par dzīvību un ģimenes vērtību saglabāšanu; 4) par pāvestu un viņa nodomiem; 5) par paaicinājumiem uz priesterību un reliģisko dzīvi; 6) vietējos nodomos.

Papildu informācija internetā: www.churchforum.org/rosario

Pēc “Miera Karalienes Atbalsis” informācijas

Visusvētās Dievmātes Pokrova svētki

14. oktobris

Šos svētkus ieviesa Pareizticīgā baznīca piemiņai par Dievmātes brīnumaino parādīšanos Konstantinopoles (pareizticīgās Bizantijas impērijas galvaspilsētas) Vlahernas dievnamā X gadsimtā. Tolaik pilsētai draudēja musulmaņu uzbrukums. Vlahernas dievnamā cilvēki visu nakti lūdza Dievu pasargāt viņus no briesmām. Dievlūdzēju skaitā bija arī svētīgais Andrejs, vientiesis Kristus dēļ, kopā ar savu mācekli Epifanu. Pacēlis skatu uz debesīm, svētīgais Andrejs pēkšņi ieraudzīja Jaunavu Mariju peldam pa gaisu. Viņai apkārt bija eņģeļi un svētie. Nometusies ceļos, Dievmāte ilgi lūdzās, tad noņēma no galvas seģeni (“pokrovu”) un izplēta dievnamā virs apmeklētājiem, ar to liecinot kristīgajai pasaulei par savu aizstāvību ar lūgšanām pret redzamiem un neredzamiem ienaidniekiem.

Pārsteigti par šādu vīziju, svētīgais Andrejs un Epifans paziņoja par to visai tautai. Dievmātes palīdzība nepalika bez sekām: ienaidnieki bez jebkādas asinsizliešanas atkāpās un atstāja pilsētu. Piemiņai par to arī tika ieviesti Visusvētās Dievmātes Pokrova svētki. Tie atgādina mums par Jaunavas Marijas pastāvīgo aizbildniecību, aizstāvot mūs Sava Dēla un Dieva priekšā; tieši tāpēc Dievmātes Pokrova svētki ir vieni no visiemīļotākajiem pareizticīgo svētkiem.

No grāmatas “Osnovi pravoslavija” (“Pareizticības pamati”)