Oktobris — īpašs Kunga Mātes godināšanas laiks

Fatimas notikumu piemiņai

Šogad aprit deviņdesmit gadu, kopš nelielajā Portugāles ciematiņā Fatimā Jaunava Marija darīja zināmu savu vēstījumu pasaulei. No dažādām pasaules vietām oktobrī svētceļnieki dosies uz Fatimu. Šo svētceļojumu tēma ir “Dievs ir Žēlsirdīgā Mīlestība”. 12. un 13. oktobrī Fatimas svētnīcu apmeklēs arī pāvests Benedikts XVI, kurš atklās jaunu baznīcu šajā svētceļojuma vietā.

Arī Latvijā, Viļānu baznīcā, 12. un 13. oktobrī tiks svinētas pateicības dienas par Dievmātes parādīšanos Fatimā pirms 90 gadiem. Svētku pasākumos piedalīsies gan bērnu kori, gan kristīgie floristi un uz tiem aicināti visi kristieši, lai pateiktos par Jaunavas Marijas mātišķo klātbūtni un aizbildniecību visai latviešu tautai.

Par godu Fatimas notikumu jubilejas gadam atviešu valodā ir izdota grāmata “Fatima Lūcijas atmiņās”. Izdevums ietver četrus atmiņu stāstus, kas uzrakstīti dažādos laika posmos. Tā pielikumā atrodami jaunāki materiāli, starp kuriem jāizceļ “Fatimas vēstījuma” pilns teksts, kuru pāvests Jānis Pāvils II uzticēja publiskot Ticības doktrīnas kongregācijai.

Grāmatas ievadā tēvs Luiss Kondors raksta: “Dārgais lasītāj, šajā izdevumā jums ir iespēja lasīt atmiņas tā, kā tās ar savu roku ir rakstījusi māsa Lūcija, tāpēc mēs ceram, ka vārdi sasniegs jūsu dvēseles dziļumus un būs par pamatu ikviena garīgajā izaugsmē.”

Pr. A. Kravalis (No izdevuma “Mieram tuvu”)

Septembris katoļu draudzēs

Septembra pirmajās dienās mūsu rajona baznīcās notika dievkalpojumi, veltīti jaunā mācību gada sākumam. Ticīgie kopā ar skolēniem, studen- tiem, viņu vecākiem, vecvecākiem un pedagogiem izlūdzās vajadzīgās Dieva žēlastības un svētību. Viņi arī tika aicināti ciešāk saistīt zināšanu apguvi ar ticības dāvanas padziļināšanu un izkopšanu.

* * *

Nelielajai Ludvikovas draudzei Vs. Jaunavas Marijas — Sāpju Mātes piemiņas diena ir atlaidu svētki. 15. septembrī mājīgais dievnams bija skanīgu dziesmu pieskandināts, jo palīgā vietējām dziedātājām godināt Sāpju Dievmāti bija atbraukusi Dagdas draudzes ērģelniece O. Šalajeva. Dekāns P. Odiņš sprediķī pievērsa klātesošo uzmanību tam, ka Dievmāte, kura ir piedzīvojusi daudzas sāpes, ļoti labi saprot savus zemes bērnus viņu ciešanās un pārdzīvojumos un vēlas viņiem palīdzēt. Viņš atgādināja par Dievmātes septiņiem sāpīgākajiem ērkšķiem: kad Sīmanis pravietoja, ka viņas dvēseli pārdurs Sāpju zobens; kad Marija kopā ar Jēzu un Jāzepu bija spiesta bēgt uz Ēģipti; kad Viņa trīs dienas sāpīgi meklēja pazudušo divpadsmitgadīgo Jēzu svētceļojuma uz Jeruzalēmi laikā; kad Dievmāte satika savu Dēlu ceļā uz Golgātu; kad redzēja Krustā sišanu un Jēzus nāvi; kad ņēma savā klēpī no Krusta noņemto Jēzus Miesu; kad Viņas mirušo Dēlu ielika kapā.

* * *

Daudzi ticīgie dagdānieši 16. septembrī uz sv. Misi atnāca ar ziediem. Tie bija paredzēti jaunajam draudzes vikāram Antonam Prikulim, kurš tajā svētdienā savā pirmajā kalpošanas vietā noturēja pirmo sv. Misi. Pēc diecēzes bīskapa J. Buļa norīkojuma augusta sākumā iesvētītais priesteris turpmāk palīdzēs dekānam P. Odiņam apkalpot Dagdas, Okras, Ludvikovas un Andrupenes draudzi, kā arī Baltu un Konstantinovu. Ticīgie saņēma jaunpriestera svētību un vēlēja viņam degsmi un izturību, kalpojot Dievam un Viņa tautai.

* * *

23. septembrī Krāslavas draudzē notika Ražas svētki. Sv. Misē izskanēja pateicība Dievam par dāvātajām dārzu un tīrumu veltēm un tika lūgta svētība ikdienišķajiem darbiem, laukiem un ražai. Atnesto eksponātu kompozīcija liecināja, ka šogad labi padevušies ne vien Latgalei tradicionālie kartupeļi, kāposti, burkāni, ķirbji, kabači, bet arī eksotiskāki dārzeņi un augļi, piemēram, paprika un vīnogas.

* * *

Izvaltas baznīcā pašlaik pilnā sparā rit plaši remontdarbi. Strādnieki no Daugavpils jau daudz ko paveikuši, bet daudz vēl arī darāmā.

Ar draudzes locekļu un citu ziedotāju atbalstu izdevās savākt līdzekļus, lai uzsāktu dievnama remontu, par ko prāvests A. Cimanovskis, MIC, visiem ziedotājiem sirsnīgi pateicas. Tomēr remontdarbi ziemas laikā būs jāpārtrauc galvenokārt finansiālo līdzekļu trūkuma dēļ.

Prāvests draudzes vārdā atkārtoti lūdz ziedot baznīcas remontam — cik kurš var. Arī neliela summa, pat daži lati, kopējā artavā būs ļoti noderīga. Ziedojumus var nodot personīgi vai caur paziņām, kā arī pārskaitīt: LV 22 UNLA 0050007523290 UNLA LV 2X 023; Izvaltas Romas katoļu draudze, reģ. nr. 900000360590

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA