Divkāršie svētki Viļānos

12. un 13. oktobrī ticīgie no visām Latvijas malām pulcējās sv. Erceņģeļa Miķeļa Viļānu katoļu baznīcā, lai kopā ar mariāņu tēviem pateiktos Dievmātei par parādīšanos Fatimā pirms 90 gadiem, kā arī lai godinātu septembrī beatificēto jauno svētīgo — mariāņu kongregācijas dibinātāju Staņislavu Papčinski. Šis ir svarīgs notikums ne tikai Viļānu draudzei, bet visai Rēzeknes-Aglonas diecēzei,” tā šos divkāršos svētkus raksturoja V.E. bīskaps J. Bulis.

Svinības sākās 12. oktobrī ar kristīgo floristu simpoziju, kurā floristikas speciāliste I. Ivanova lasīja izglītojošas lekcijas, vadīja praktiskās nodarbības un dievnama pušķošanu. Šajā dienā notika arī bērnu un jauniešu koru “Pueri Cantoris” Latgales federācijas II nacionālais kongress ar devīzi “Pasaules bērni dzied Dieva mieram”.

13. oktobrī Viļānu, Kalupes, Krāslavas draudzes un Aglonas bazilikas kora skolas jaunie dziedātāji ar savām skanīgajām balsīm priecēja klātesošos koncertā un galvenajā sv. Misē. Priekšpusdienā interesenti pulcējās kultūras namā uz zinātnisko konferenci “Kristum un Baznīcai. Mariāņu garīgums”.

Pirms noslēguma sv. Mises V.E. bīskaps J. Bulis iesvētīja Polijā izgatavotos trīs dažādu lielumu baznīcas zvanus, kas veltīti Bezvainīgās Jaunavas Marijas, sv. Erceņģeļa Miķeļa un svētīgā St. Papčinska godam. Svinību galveno sv. Misi celebrēja bīskaps kopā ar mariāņu tēviem. Sprediķī ekselence runāja par to, ka šogad aprit 90 gadi, kopš nelielajā Portugāles Kovada Īrija ciematiņā Dievmāte parādījās trim ganiņiem, lai caur viņiem aicinātu pasauli atgriezties no grēkiem un lūgties par mieru, nemitīgi pieaugt ticībā, cerībā un mīlestībā. Pēdējā parādīšanās reizē — 1917. ga-da 13. oktobrī — kā apliecinājums parādīšanos audentiskumam notika tā sauktais “saules brīnums”. Bīskaps pievērsa ticīgās tautas uzmanību Fatimas vēstījuma svarīgumam un uzsvēra, ka svētīgais tēvs St. Papčinskis bija patiesas atgriešanās pie Dieva paraugs, dedzīgs Bezvainīgās Marijas Sirds godinātājs, izcils sprediķotājs un nabagu tēvs. Mēs varam lūgt jaunā svētīgā aizbildniecību pie Dieva, īpaši uzticēt viņam cietējus, vecos un slimos cilvēkus, atkarīgos no alkohola. Aktuāls un nopietns ir svētīgā tēva brīdinājums, ka ar grēcīgu dzīves veidu var iznīcināt pat veselas tautas. Atdzimšana, savukārt, iespējama caur Mariju un Rožukroņa lūgšanām.

Pēc sv. Mises notika Euharistiskā procesija ar Fatimas Dievmātes statuju apkārt baznīcai ar piecām pieturas vietām, kuras laikā ticīgie bīskapa un priesteru vadībā lūdzās Rožukroni.

Viļānu baznīcā tagad ir vēl vienas dārgas relikvijas — svētīgā tēva Staņislava Papčinska mirstīgo palieku daļiņa. Pirmie svētību ar tām saņēma svētku dalībnieki.
Svinības noslēdzās ar kapu pieminekļu iesvētīšanu mariāņu tēviem Viktoram Pentjušam, Jānim Vaivodam, Viktoram Čivželim un brālim Antonam baznīcas dārzā.

* * *

Viļānu baznīcas dieva Žēlsirdības sveču kapelā ikviens var nolikt svecīti, kura deg deviņas dienas, un pieteikt novennu. Te mariāņu tēvi un viņu palīgu apvienības lūgšanu grupa lūdzas novennas (deviņu dienu lūgšanas): no mēneša 1. datuma — par bērniem, mazbērniem un ģimenēm; no 10. datuma — par slimajiem un dažādās atkarībās nonākušajiem (alkohols, narkotikas, erotomānija, azarta spēles utt.); no 20. datuma — par mirušajiem tuviniekiem, draugiem un labdariem. Informācija: tālr. 26572230, t. Benedikts, MIC.

Genovefa KALVIŠA