18.-25. janvāris — lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību

No Latvijas garīdznieku uzrunām

Jau kļuvis par tradīciju katru gadu no 18. līdz 25. janvārim noturēt ekumeniskus dievkalpojumus. Tātad mēs esam ceļā uz vienotību. Turklāt esam izvēlējušies pareizu ceļu — kopīgu lūgšanu.

Dieva bērnu vienotības pamatā ir savstarpēja cieņa, brālīgas attiecības un mīlestība uz Dievu. Tālākais ceļš ir ticības vienotība starp tradicionālajām konfesijām (..)

Iekšējā sirds atgriešanās un svēta dzīve ir uzskatāma par visas ekumeniskās kustības dvēseli, un kopīgas lūgšanas ir svarīga vienotības izpausme.

Vienotības mērķi ir izteicis pats Kristus savā lūgšanā, proti: “Lai visi būtu vienoti, kā Tu, Tēvs, Manī un Es Tevī. Lai viņi būtu mūsos vienoti tā, lai pasaule ticētu, ka Tu Mani esi sūtījis (Jņ. 17,21). Tātad kristiešu vienotība ir arī liecība pasaulei par Jēzu Kristu!

Kardināls Jānis Pujats, Latvijas Romas katoļu Baznīcas Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps

* * *

Katrs no vecākiem vēlas, lai viņa bērni savā starpā dzīvotu saticīgi un būtu vienoti. Katrs mācītājs vēlas redzēt vienotu savu draudzi. Dievs vēlas šo vienotību attiecībā uz mums visiem. Vienotību, kuras pamatā būtu Viņa Vārds un Kristus nopelni. Vienosimies kopīgā priekā, dziļā pateicībā un neatlaidīgās lūgšanās. Lai šīs īpašās dienas kalpo tam par labu sākumu!

Einārs ALPE, Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Daugavpils diecēzes bīskaps

* * *

Mēs visi esam bagāti ar savu ticības vēsturi, un to nevajag pazaudēt. Tajā pašā laikā vēsturē bieži sastopam liecības par netaisnību, pāridarījumiem un ievainojumiem...
Būsim bagāti ar savu vēsturi, kur tā mūs iedvesmo uz varoņdarbiem un neatlaidīgu ikdienas kalpošanu. Būsim bez pagātnes kā bērni, lai sāpīgas pagātnes pieminēšanā saule nenoriet. Savstarpēja piedošana — tie ir Paradīzes vārti.
Kā jau apustulis Pāvils aicināja: “Pielūkojiet, lai neviens nevienam neatmaksā ļaunu ar ļaunu, bet aizvien tiecieties pēc tā, kas labs, gan paši savā starpā, gan pret citiem!” (I Tes. 5,15)

Pēteris SPROĢIS, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps