Lurdas Dievmātes jubilejas svinības

Dagdā

11. februārī kopā ar Dagdas draudzes ticīgajiem savas lūgšanas Lurdas Dievmātei raidīja arī daudzie ciemiņi no tuvākas un tālākas apkaimes: no Krāslavas, Andrupenes, Aulejas, Konstantinovas, Asūnes, Robežniekiem, Ludviķiem un citurienes.

Daudzi izmantoja skaisto tradīciju un nolika iedegtas svecītes Lurdas Dievmātes altāra priekšā uz slimību krusta un veselības koka (nosaukumi — šo rindu autores izdomāti).

Svinīgais dievkalpojums sākās ar priestera un ministrantu gājienu cauri baznīcai, nesot iedegtu lielo Lurdas Dievmātes sveci, kas tika novietota blakus lielajam altārim. Ievadot sv. Misi, draudzes vikārs Antons Prikulis uzsvēra, ka šī gada Slimnieku diena ir īpaša. Pirms 150 gadiem Francijas mazpilsētā Lurdā kādai neizglītotai, nabadzīgai meitenei Bernadetei Subirū šajā dienā pirmoreiz parādījās Dievmāte, no kā aizsākās brīnumainās svētvietas vēsture. Kundzes un meitenes tikšanās notika 18 reizes un turpinājās līdz 16. aprīlim.

Vēlāk sprediķī priesteris sīkāk pakavējās pie šī 1858. gada notikuma. Viņš arī atzīmēja, ka pēc tā Bernadete nodzīvoja 20 ciešanu pilnus gadus, īstenojot Dievmātes aicinājumu lūgties un gandarīt par grēcinieku atgriešanos.

Dievmātes vēstījums pasaulei caur sv. Bernadeti bija vienkāršs, taču nesis bagātīgus augļus — pamudinājis miljoniem cilvēku sirdis atgriezties pie Dieva. Vairāk nekā sešdesmit brīnumainu izdziedināšanas gadījumu apstiprināts oficiāli. Ir daudzi tūkstoši neoficiālu liecību par dvēseles un miesas izdziedināšanu. Tādā veidā Jēzus sludina Dieva Valstību ne tikai vārdos, bet arī darbos. Priesteris aicināja klātesošos lietderīgi izmantot vislabākā Ārsta, Jēzus Kristus slimnieku pieņemšanas laiku — svēto Misi un vismaigākās un iedarbīgākās zāles — svēto Komūniju. Pēc sv. Mises uzstādītā Vissvētākā Sakramenta priekšā ticīgie lūdzās, dziedāja Vs. Jaunavas Marijas litāniju un saņēma Jēzus svētību zem maizes un vīna zīmes.

Dekānam Pāvilam Odiņam šajā dienā netrūka darba biktskrēslā, jo ļoti daudzi vēlējās izlīgt ar Dievu un saņemt pāvesta Benedikta XVI izsludinātās atlaidas Lurdas Dievmātes godinātājiem sakarā ar jubilejas gadskārtu. Pirms maizes, ūdens, sāls un medikamentu svētīšanas un roku uzlikšanas dekāns P. Odiņš uzrunāja dievlūdzējus un mudināja mācīties no svētās Bernadetes sirds vienkāršību un pazemību, pārņemt no viņas dziļas lūgšanas, gandarīšanas un ciešanu pieredzi. Kad priesteris uzliks jums rokas, viņš teica, lūdziet svētību ne vien no Jēzus un Jaunavas Marijas, bet arī no sv. Bernadetes. Sv. Bernadete upurēja sevi, lai īstenotu Dievmātes uzticēto vēstījumu. Ar to viņa izpelnījās ne tikai svētās godu, bet arī to, ka viņas miesa vēl joprojām nesatrūdējusi atdusas Nevēras Žēlsirdīgo māsu klosterī kā dzīva liecība par Dievmātes parādīšanās autentiskumu (īstumu).

Šķaunē

Arī Landskoronas baznīca 11. februārī bija gan savējo, gan citu draudžu ticīgo pilna. No Ludzas kopā ar draudzes vikāru Rolandu Abricki bija atbraucis vesels autobuss Lurdas Dievmātes godinātāju. Pirms sv. Mises, kā te ierasts, tika dziedātas Stundu dziesmas un lūgts Rožukronis, kas atbilstoši noskaņo dvēseles centrālajam dievkalpojumam. Alkstošie pēc Dieva piedošanas, kādu bija ne mazums, šajā laikā varēja izsūdzēt grēkus.

Svinīgo sv. Misi vadīja draudzes prāvests Aivars Kursītis kopā ar priesteri no Ludzas Rolandu Abricki. Vispārējās lūgšanas laikā tika nolasīti Lurdas Dievmātei uzticētie lūgumi. Saturīgs un daudzpusīgs bija pr. R. Abricka sprediķis par daudzajām svētībām un žēlastībām, ko ticīgie 150 gados saņēmuši caur Lurdas Dievmātes rokām.
Pēc sv. Mises Vissvētākā Sakramenta priekšā klātesošie lūdzās Lurdas Dievmātes litāniju. Sekoja cilvēku un medikamentu svētīšana, roku uzlikšana. Daudzi šajā jubilejas dienā vēlējās saņemt arī Slimnieka sakramentu.

No jauna atspirdzināti un piepildīti ar žēlastībām, Slimnieku dienas dalībnieki atgriezās mājās, lai darītu Dieva darbus ikdienā.

* * *

Lurdas Dievmātes godam veltītie dziednieciskie dievkalpojumi Dagdā un Šķaunē (Landskoronā) notiek katra mēneša 11. datumā plkst. 11.00 (Dagdā svētdienās plkst. 10.00). Pāvesta izsludinātajā Lurdas Dievmātes gadā (no 2007. gada 8. decembra līdz 2008. gada 8. decembrim) šo dievkalpojumu dalībnieki, izpildot zināmos noteikumus (dvēsele bez pieķeršanās jebkādam grēkam, sv. Komūnija un lūgšana Svētā Tēva nodomā), var saņet pilnīgas atlaidas.

Genovefa KALVIŠA