Baznīcas ziņas

* Latvijas Katoļu Baznīcas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs sabiedriskā balsojumā no 35 šim titulam izvirzītajiem kandidātiem atzīts par 2011. gada Eiropas Cilvēku Latvijā. Arhibīskapa mērķis ir Latvijas garīgā atdzimšana, par ko viņš pārliecināti un brīvi stājas pretī šauri politizētu un komercializētu valdošo uzskatu straumei. Viņš devis lielu ieguldījumu eiropeisku ideju un vērtību veicināšanā.

* Kārtējā Latvijas katoļu bīskapu pilnsapulcē par jauno Latvijas bīskapu Konferences priekšsēdētāju uz trim gadiem ievēlēts Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, par priekšsēdētāja vietnieku — Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, ģenerālsekretāra amatā palicis Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis. Izveidoto Liturģijas komisiju vadīs Jelgavas bīskaps Edvards Pavlovskis.

* Aglonas baziliku apmeklēja Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričardas De-gutis, kurš akceptēja Rēzeknes - Aglonas diecēzes vietas izvēli karaļa Mindauga pieminekļa celtniecībai, kuram jābūt gatavam līdz 2013. gadam.

* No 18. līdz 25. janvārim visā pasaulē notika lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību. Šī gada pārdomu pamatā bija zaudējuma un uzvaras tēma. To laikā tika padziļināta ticība tam, ka “mūs visus pārveidos mūsu Kunga Jēzus Kristus uzvara” (I Kor 15,57).

* 19. janvārī, svinot Kunga kristīšanas Jordānā atceri, Pareizticīgās Baznīcas dievnamos un daudzviet arī apkārtnes ūdenstilpēs, tostarp arī Krāslavas, Dagdas un Aglonas novados, tika svētīts ūdens. Kā atzīmēja patriarhs Kirils, šim ūdenim, ja to lieto ticībā, piemīt dziedinošs spēks. Taču nav pieļaujams, ka grēkojam, jau stāvot rindā pēc ūdens, jo attiecībā uz konkrēto grēcinieku tas zaudē savu spēku.

* Pāvests Benedikts XVI aicina visus katoļticīgos februārī lūgties par cilvēka izdzīvošanai vitāli nepieciešamu tēmu: lai visām tautām būtu neierobežota pieeja dzeramajam ūdenim un citiem ikdienā nepieciešamiem resursiem.
Tikpat aktuāls ir arī pāvesta misionārais lūgšanu nodoms februārim: “Lai Dievs atbalsta medicīnas darbinieku pūles, it īpaši pašos nabadzīgākajos pasaules reģionos, palīdzot slimniekiem un gados vecajiem ļaudīm.”