Lūgsimies par Latgali

Saeimas deputāti no Latgales Inese Laizāne, Gunārs Igaunis un Juris Viļums ir vērsušies pie Latvijas reliģisko kopienu vadītājiem ar lūgumu atbalstīt kopīgu lūgšanu par Latgales jaunatni, ģimenēm, laukiem, uzņēmējiem, saprašanos starp tautām, par Latgali un Latviju. Parlamentāriešu aicinājums ap- spriests vizītē pie Rēzeknes-Ag- lonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa. Šajos nodomos 5. maijā pulksten 11 Pasienes baznīcā notiks Sv. Mise.

Pagodinoša nominācija

Pāvests Benedikts XVI ir nominējis Rīgas arhidiecēzes arhibīskapu — metropolītu V. E. Zbig-ņevu Stankeviču darbībai Vatikāna Pontifikālajā Kristiešu vienotības veicināšanas padomē. Tas ir liels pagodinājums Latvijai un apliecinājums tam, ka Svētais tēvs augstu novērtē mūsu zemes dažādu konfesiju kristiešu dialogu un sadarbību ceļā uz vienotību un brāļu mīlestību.

Par Vs. Jaunavas Marijas godināšanu

Katru gadu skaistajā maija mēnesī tiekam aicināti pie Vs. Jaunavas Marijas, lai, domājot par Viņas svētumu un lūdzot Viņas aizbildniecību, mēs ne tikai spētu izsargāties no grēka, bet arī vairot savus tikumus. Maija mēneša dievkalpojumi ar meditācijām par Vs. Jaunavu Mariju un Loretas litānijas dziedāšanu izstādīta Vs. Sakramenta priekšā katoļu dievnamos, kā arī lūgšanas mājās mums palīdz attālināties no grēka, saskatīt ceļu tikumīgai dzīvei, tuvoties savās domās Dievam un cerēt, ka “Māte bez vainas, skaidra ieņemta”, reiz vedīs “mūs pie rokas debess tēvijā.”

Maija mēneša dievkalpojumiem sākums ir meklējams ap 1750. gadu Romā. Tad turienes jezuītu kolēģijā katru dienu zināms laiks ir ticis veltīts lūgšanām Vs. Jaunavas Marijas godam. Vēlāk šis paradums ir ieviesies arī Romas mācību iestādēs un ordeņu baznīcās, kamēr pāvesta Pija VII (1800 - 1823) laikā maija dievkalpojumi jau ir bijuši pazīstami visā Baznīcas valstī, kā arī citur Eiropā un vēlāk visā pasaulē.

Pāvests Pijs VII 1815. gada 21. martā visiem ticīgajiem, kas godina Vs. Jaunavu Mariju publiski baznīcā vai privāti mājās ar kaut kādu maija mēneša lūgšanu, ir piešķīris atlaidas.

Latvijas kaimiņu zemēs maija mēneša dievkalpojumi ir ieviesušies laikā no 1852. gada līdz 1864. gadam, bet pašā Latvijā to sākumu skaita ap 1860. gadu.

Mūsu dzimtenes katoļiem Latgalē ir bijis paradums maija vakaros pulcēties uz Vs. Jaunavas Marijas godināšanu pie saviem ciemu un ceļmalu krustiem. Kam nav bijis iespējas ierasties uz lūgšanām pie krusta, tie līdzīgā veidā ir lūgušies savās mājās.

(No J. Broka apceres)

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA