“No okeāna līdz okeānam”

Sācies Čenstohovas Dievmātes svētgleznas kopijas ceļojums dzīvības saglabāšanas nodomā. Šis ceļojums saucas “No okeāna līdz okeānam” — no Vladivostokas līdz Fatimai. Pirmoreiz vēsturē Dievmātes svētglezna ceļo no austrumiem līdz rietumiem — cauri visai Āzijai un Eiropai. Šis vēs-turiskais ceļojums sākās 2012. gada 14. jūnijā.

Ceļojuma sākumā Vladivostokā par to tika izrādīta liela interese. Ticīgie stāvēja garās rindās, lai noskūpstītu svētgleznu. Ticīgo acīs parādījās asaras, notika daudzas tikšanās, domu apmaiņa. Vladivostokā svētglezna sākumā tika novietota pareizticīgo svētnīcā (Dievmātes Pokrova katedrālē). Tur notika dievkalpojums ar akafistu (līdzīgs litānijai). Tad svētglezna ceļoja uz Svētā Nikolaja baznīcu, tad uz Dievmātes Debesīs uzņemšanas katoļu dievnamu. Ticīgie bija ieradušies no tālas apkārtnes — no Usūrijas, no tālo Austrumu piejūras, lai pagodinātu Vissvēto Jaunavu. Trešajā dienā notika zinātniska konference par tēmu, kā izsargāties no abortiem un alkoholisma. Vladivostokas metropolīts Venjamins tikās ar Dievmātes starptautiskās pavadītāju grupas locekļiem.

Dievmātes ceļojums aptver 23 valstis (arī Latviju). Ceļojuma garums — 18000 km. Ziemassvētkos svētglezna sasniegs Fatimu. Ir iecerēts, ka svētglezna 2013. gadā ceļos uz Ameriku, tad uz Dienvidameriku, Āfriku, Austrāliju...

Svētglezna Polijā atradīsies no 12. līdz 26. augustam. Paredzēts, ka tur svētgleznu pavadīs motociklu eskorts.

Mūsu zemē Dievmātes svētglezna būs no 28. jūlija līdz 5. augustam visās četrās diecēzēs.

Esmu pārliecināts, ka ticīgie cienīgi un svētdarošā Dieva žēlastības stāvoklī sagaidīja Dievmāti un saņēma daudz Dieva žēlastību!

Apkopoja pr. A. BUDŽE

* * *

Tās ceļš mūsu zemē sākās Rēzeknes-Aglonas diecēzē. 28. jūlija vakarā un naktī svētglezna bija uzstādīta Daugavpils Jēzus Sirds baznīcā, kur notika Sv. Mise un nakts lūgšanas. 29. jūlijā plkst. 6.00 Čenstohovas Dievmāte turpināja ceļu uz Daugavpils Svētās Dievmātes baznīcu, plkst. 9.00 — uz Aglonas baziliku, pēc tam — uz Rēzeknes katedrāli. Visos trijos dievnamos notika Sv. Mises. No plkst. 17.00 līdz 19.00 dārgo viešņu uzņēma Viļakas baznīcā. Tālāk tā ceļoja uz Alūksni un citām Latvijas draudzēm.