Mindaugs?

Sakarā ar to, ka Lietuvas karaļa Mindauga nogalināšanas vietā Aglonā iecerēts celt pieminekli, lasītāji jautā, kas bija šis karalis?
Mindaugs (dzimšanas gads nezināms) 1263. gadā apvienoja lielāko daļu lietuvju zemju, pakļāva daļu Baltkrievijas, cīnījās pret Livonijas ordeni, kas bija Lietuvas vislielākais ārējais ienaidnieks.

1236. gada 22. septembrī kaujā pie Saules viņš kopā ar zemgaļiem smagi sakāva ordeni. Pēc tam centās pavisam izdzīt vācus no Kursas un 1244. gadā ar 30 tūkstošiem lielu karaspēku bija aplencis Embūtes pili.

1251. gadā Mindaugs kopā ar sievu Martu, kas bija no Latvijas, Aglonas apkārtnes, ar diviem dēliem un savu kara draudzi pieņēma kristīgo ticību. Pāvests Inocents IV atzina Mindauga kristīšanos un deva viņam karaļa kroni. 1253. gadā Kulmas bīskaps Heinrihs kronēja Mindaugu par Lietuvas karali. Pēc tam Mindaugs sāka kristīt Lietuvu un nodibināja Lietuvas bīskapiju, par kuras bīskapu tika iecelts Livonijas ordeņloceklis Kristjands.

Pēc kristīšanās un samierināšanās ar ordeni Mindauga vara kļuva ļoti stipra.

Feodāļu sazvērestības dalībnieki, ar viltu uzbrukdami karalim, 1263. gadā Mindaugu un divus viņa dēlus pie Aglonas nogalināja.
Viņa mirstīgās atliekas, pēc vēsturnieku ziņām, bijušas apbedītas Aglonā, par ko bijis izveidots īpašs memoriāls.

Gaidīsim iecerēto pieminekli Aglonas bazilikas dārzā, kas arvien vairāk veicinās latviešu un lietuviešu tautas draudzību.
Lai Dievs palīdz!

Apkopoja pr. A. BUDŽE
* * *
5. augustā notiks Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapa V.E. Jāņa Buļa kanoniskā vizitācija Skaistas sv. Antona draudzē. Sv. Mise — pulksten 12.00.