Kurš aizsargās dievnamus?

Naktī uz 2. augustu tika aplaupīta Kovaļovas vecticībnieku baznīca. Šī zaimojošā nozieguma dēļ dievnams zaudēja savus garīgos svētumus.

Kā parasti zagļi aiznesa visvērtīgākās ikonas un krustus. Šis nepatīkamais notikums Grāveru pagasta vecticībniekos izraisīja sāpes un sašutumu. Visi runā tikai vienu: “Kurš uzdrošinājās apgānīt svētumu?” Neilgi pirms tam tāds pats liktenis piemeklēja Folvarokas dievnamu, kas vairākkārt tika uzlauzts un aplaupīts. Dievnama pārzine Anna Pilipjuka kārtējo reizi ar sāpēm sirdī pārdzīvo šo svētuma apgānīšanu un visiem spēkiem cenšas pilnībā atjaunot baznīcas agrāko iekšējo iekārtojumu. Viņa pastāstīja, ka īsos termiņos jāiegādājas jaunas ikonas, lai līdz Dievmātes Debesbraukšanas dienai baznīca būtu sagatavota dievkalpojumiem un dievlūdzēji nejustu zādzības pēdas. Tagad baznīcas pār-zine aizņemta tikai ar to. Šo to jau ir izdevies paveikt. Būdama uzticīga savam dievnamam, viņa rūpīgi turpina iecerēto un ir pārliecināta, ka viss izdosies. Visiem ir zināms, ka Annas kundze visu savu dzīvi veltījusi Folvarokas vecticībnieku baznīcai, un, tieši pateicoties viņas rūpēm, vecticībnieku svētnīca dzīvo un uzņem ticīgos no dažādām Latvijas malām.

Abas vecākās baznīcas nesen atzīmēja lielas jubilejas un, lūk, kāda nelaime... Citādi nemaz nepateiksi. Ticīgos uztrauc tas, vai būs atrasti noziedznieki un nozagtie kulta priekšmeti. Nepiedienīgu apiešanos ar svētumu dievbijīgi cilvēki uzskata par vissmagāko grēku, un pat no vispārējām cilvēciskajām pozīcijām tas nav parasts noziegums, kas izraisa dziļu nosodījumu.
Diemžēl ar dievnamiem mūsu valstī stāvoklis ir visai bēdīgs. Aplaupa profesionāli, daudz un bieži. Jau aplaupīti 18 vecticībnieku dievnami. Turklāt cietušās puses pagaidām ne reizi nepauda apmierinājumu sakarā ar meklēšanas pasākumiem. Rodas šaubas: vai izmeklēšanas orgāni nopietni izturas pret to, ka simtu ticīgo reliģiskās jūtas tika aizskartas un kāds guva personīgu garīgo traumu? Ļoti bieži cilvēki taču ziedo dievnamiem personīgās ikonas, kas ģimenē tiek nodotas no paaudzes uz paaudzi. Un tie nav tikai vērtīgi kulta priekšmeti — tajos ir vecticības garīgās saknes. Bet te kāds atnāca un rupji pārcirta tās.
Izdarīts noziegums. Un ja policija tikai “atrodas nomodā”, tad kurš aizsargās mūsu dievnamus?

Irina ROMANOVA