Kopā ar pāvestu lūgsimies par politiķiem

Katoļu draudzēs ir tradīcija pēc Svētās Mises lūgties pāvesta nodomā. Tomēr ne visi zina, ka tādējādi mēs lūdzamies ne tikai par pāvestu un visu Baznīcu, bet galvenokārt par pāvesta vispārējiem un misionārajiem lūgšanu nodomiem, ko Svētais tēvs formulē katram mēnesim. Septembrī Benedikts XVI aicina ticīgos vispārējā nodomā lūgties kopā ar viņu par politiķiem.

Publicējam izdevuma “Mieram tuvu” teoloģiskā konsultanta priestera Edgara Cakula (Rīga) komentāru par šīs tēmas svarīgumu.
Vispārējais pāvesta lūgšanu nodoms septembrī skar jutīgu tēmu, proti, politikā iesaistīto cilvēku atbildību: “Lai politiķus viņu rīcībā vada godīguma, godprātības un patiesības mīlestības principi!” Pastorālajā pieredzē esmu nonācis pie secinājuma, ka valdības un politiķu kritizēšana ir mūsu daudzu “iemīļots grēks”. Nekas nav vieglāk kā kritizēt cita cilvēka rīcību, taču vai esam padomājuši par savu pilsonisko atbildību valsts un it sevišķi tautas priekšā? Galu galā mūsu politiķi nāk no tās vides, kuru paši veidojam, sabiedrība pati izaudzina savus priekšstāvjus. Esmu dzirdējis teicienu, ka Dieva tautai ir tādi priesteri, kādus tā ir pelnījusi. Šķiet, to pašu var attiecināt arī uz politiķiem. Diemžēl ne vienmēr viņi ir godprātīgi, ne vienmēr atbildību par tautas likteni ir gatavi uzņemties paši cienīgākie un spējīgākie tās pārstāvji, taču mūsu zemes un tautas politiskā nākotne ir mūsu pašu rokās. Ģimenes, sabiedrība kopumā un arī Baznīca nes atbildību par to, lai veidojas krietni, godprātīgi cilvēki, kuri spētu pašaizliedzīgi veltīt savus talantus kopējam labumam un mūsu zemes labklājībai. Iepazīstoties ar citu valstu, it sevišķi seno demokrātijas zemju politiķiem, kļūst skaidrs, ka viņu apziņā politiķa aicinājums ir īstens kalpojums. Kopā ar Svēto tēvu lūgsimies, lai šī apziņa nostiprinās arī mūsu mazās zemes politiskajā elitē!

Misionārajā lūgšanu nodomā Svētais tēvs aicina pāriet no vārdiem uz konkrētu rīcību: “Lai kristiešu kopienas rod iespēju sūtīt misiju darbā gan priesterus, gan lajus, kā arī lai īsteno konkrētu palīdzību visnabadzīgākajām Baznīcām!”