Dievs, svētī Latviju!

Šī mūsu valsts himna — lūgsna 18. novembrī skanēja ne vien oficiālajos Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajos pasākumos, bet arī Latvijas dievnamos. Gandrīz visuviet šajā dienā ticīgie lūdza svētību savai zemei un tautai, pateicās Kungam par valsts neatkarību, ticības brīvību, brīvību izvēlēties mīlestību pret Dievu un cilvēkiem.

Piemēram, Krāslavas Romas katoļu baznīcā nodomā par Latviju tika svinēta galvenā Svētā Mise. Bet arī divos iepriekšējos dievkalpojumos, kas notika krievu un poļu valodā, prāvests E. Voroņeckis aicināja klātesošos uzticēt Dieva gādībai tautas likteni, visus Latvijas cilvēkus, visus, kuru rokās ir vara pieņemot svarīgus lēmumus. Vispārējā lūgšanā draudze lūdzās gan par mūsu zemes garīgo, gan par ekonomisko atdzimšanu.

Tie, kuriem nebija iespēju apmeklēt baznīcu, varēja ar LTV tiešraides starpniecību no ekumeniskā dievkalpojuma Rīgas Domā kopā ar tradicionālo konfesiju bīskapiem un valsts augstākajām amatpersonām aizlūgt par savu Latviju. LELB arhibīskapa Jāņa Vanaga trāpīgā svētruna mudināja katru, kurš to klausījās, uz dziļām pārdomām. Kopā ar Ekselenci gribējās meklēt atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem. Ar kādām izjūtām es gaidu Latvijas proklamēšanas gadadienu? Kas padara valsti par manām dzimtajām mājām? Ko man nozīmē piederēt tautai? Ko es, pamatnācijas pārstāvis, esmu gatavs darīt kā Latvijas pilsonis un patriots attiecībā uz cittautiešiem, lai mēs cits citu sadzirdētu, labāk saprastu?

Arhibīskaps atgādināja, ka mēs esam Dieva izredzētā tauta, jo mums ir sava valsts. Atskatoties uz Latvijas likteni, J. Vanags secināja, ka no daudzajiem kritieniem un grimšanām tā aizvien ir atdzimusi Dieva noteiktajā laikā. Arī Latvijas proklamēšanas 94. gadadienu sagaidot, vajadzētu, lai katrā sirdī valda prieks, pateicība un cerība, jo ļaunākais ir aiz muguras, ceļš sāk virzīties uz augšu. Taču jāatceras, ka arī visprātīgākā valdība var atdurties sienā, ja tautā zudīs pacietība, zudīs vērtības, kas dārgākas par zeltu un sudrabu. Tautai jābūt tādai, no kuras var nākt ideāli politiķi. Valsts veidojas no cilvēku attiecībām. Kādām jābūt šīm attiecībām, nosaka Dieva baušļi.

Mūsu problēmas sākas sirdī un prātā, — atgādināja arhibīskaps. Mums jāļauj Dievam sevi atrast un taisnot. Mums ļoti vajadzīga Kristus vēsts, Viņš pats. Lai Dievs dod mums atrast šo gudrību, spēku un potenciālu!

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA