Lielās nedēļas stigmātiķe

Mistiķiem un stigmātiķiem Lielā nedēļa saistās ar cietēju Pestītāju. Tā bija Svētā tēva Pio no San Džovanni Rotondo dzīvē, kā arī viņa tautietes Natuccas (Natuzzas) Evolo dzīvē. Natucca Evolo bija analfabēte, dzimusi Kalabrijā, Paravati ciemā. Viņa bija mūslaiku mistiķe. Jau agrā bērnībā viņai bija savāda asiņošana. Ar laiku viņas miesā parādījās stigmas — brūces, kas atgādina Kristus rētas.

Mistiķei bija iespēja sarunāties ar Pestītāju un Jaunavu Mariju, ar mirušām dvēselēm un sargeņģeļiem. Viņai bija biolokācijas spējas: viņa vienlaikus varēja būt vairākās vietās. Evolo varēja noteikt arī diagnozi. Visas šīs spējas radīja lielu cilvēku pieplūdumu, lai lūgtu viņas palīdzību. Domā, ka savās mūža dienās viņu apmeklējuši vairāki miljoni cilvēku.

Vissvarīgākais, ka Evolo bija stigmas. Kad viņai bija 10 gadi, uz kājām sāka parādīties sāpīgas brūces, no kurām sūcās asinis. Ārsti, kas apmeklēja Natucci, nespēja izskaidrot šo savādo parādību. Vēl neparastāks gadījums notika 1940. gada 29. jūnijā. Tā bija meitenes Iestiprināšanas diena. Pēc šī sakramenta saņemšanas meitene juta, ka viņai pār pleciem tek asinis. Viens asins piliens nokrita no vaiga un nokrita uz grīdas. Noslaukot asins traipu, uz grīdas parādījās asinīm rakstīti vārdi: “Slava Vissvētajai Jēzus Sirdij”. Atgriežoties mājās, meitene novilka kreklu, uz tā bija redzamas asinis. Dzīves laikā uz Natuccas spilveniem, palagiem, lakatiem, tāpat uz apģērba parādījās uzraksti: fragmenti no Bībeles, garīgu dziesmu teksti, lūgšanas dažādās valodās, kā arī kristīgie simboli: krusti, sirdis, hostijas, monstrances, ērkšķu kronis, Kristus un Jaunavas Marijas attēli un dažādi eņģeli.

Par stigmu parādīšanos viņa atceras, ka viņai, vēl mazai esot, Jēzus viņu uzrunājis: “Es tev pieskaršos ar pirkstu.” Un tūlīt parādījās pirmā brūce. Viņai tas likās ļoti patīkami, ka Dievs viņu uzrunā un pieskaras. Pēc četriem vai pieciem gadiem Jēzus atkal viņu uzrunāja: “Tagad es tev pieskaršos ar roku.” Un viņai parādījās brūce uz kakla. Pestītāja piecas brūces uz Natuccas miesas pa- rādījās 1958. gadā, un no tā laika viņas miesa Lielajā piektdienā kļuva līdzīga Jēzus miesai uz krusta.

Daudzus gadus Natucca centās stigmas slēpt, valkājot attiecīgu apģērbu un izvairoties no tikšanās ar cilvēkiem Lielajā nedēļā.
Taču kopš 1965. gada vēstis par Natuccas Evolo stigmām izplatījās visā pasaulē. Šo faktu vairs nevarēja noslēpt. Kulminācijas brīdis šai sievietei bija Lielā piektdiena, kad vairāku stundu laikā viņa pārdzīvoja visas Jēzus ciešanas. Ciešanas sākās pirms pusdienām. Sākumā bija dialogs ar Jēzu, tad sekoja problēmas ar elpošanu. Viņa atradās cietēja pozā. Visa miesa bija pārklāta ar stigmām. Kāds ārsts, kurš vēroja notikušo, stāstīja, ka vienā stigmā viņš varējis ielikt trīs pirkstus. Ciešanas turpinājās divas stundas un regulāri beidzās 14.00 līdz 14.30. Natucca bija kopā ar Jēzu arī uz krusta. Pēdējā Lielā piektdiena bija 2009. gadā; Natucca nomira tā paša gada Visu svēto dienā.

Mums ir svarīgi apcerēt stigmātiķes lielās ciešanas un pārdzīvojumus un neaizmirst, kādu cenu Pestītājs maksāja par mūsu grēkiem.

Tagad par N. Evolo dzīvi un viņas stigmām itāļu valodā iznākusi grāmata “Stigmātiķe Natucco Evolo.” Drīzumā tā iznāks poļu valodā Krakovā.


Apkopoja pr. A. BUDŽE