Latgales simtgades kongress

img

Kad saņēmu informāciju, ka ir iespēja kļūt par Latgales simtgades kongresa dalībnieku, es nešaubījos ne mirkli. Tika aizpildīta pieteikuma anketa, jo
• es esmu latgalietis,
• Krāslavas Valsts ģimnāzijas dibinātāja Valērija Seile (1923.), kā arī Krāslavas Valsts ģimnāzijas direktors Stanislavs Jaudzems (1928. – 1935.) bija pirmā Latgales kongresa dalībnieki 1917. gada 9. un 10. maijā.

Patiesībā pirms 100 gadiem tika likti pamati neatkarīgai Latvijas valstij. Paradoksāli, ka Latgales vēsturiskās nošķirtības un rusifi kācijas apstākļos konsekventākie latviešu tautas saliedēšanas entuziasti nāca no Latgales: Francis Trasuns, Francis Kemps, Valērija Seile. Arī toreiz domas dalījās: no 232 delegātiem neliela daļa, 39 delegāti (Franča Kempa atbalstītāji), kongresu pameta, jo uzskatīja, ka sākumā jāpanāk autonomija Krievijā un tikai tad jārunā par apvienošanos ar pārējo Latviju. Nospiedošais vairākums delegātu bija par tūlītēju apvienošanos ar pārējo Latviju.



Protams, tāpat kā mūsdienās arī toreiz Latgalei un Latvijai netrūka ienaidnieku, bija organizētas provokācijas no Krievijas ierēdņu puses, tāpēc virsnieka Jāņa Rubuļa vadībā tika organizēti strēlnieki kongresa apsardzei un provokāciju novēršanai.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 36 (12.05.2017.)