23. maijā vispasaules bruņurupuču diena (Ir iemesls!)

Pēdējo gadsimtu laikā cilvēki tik nežēlīgi pārveido dabu, ka ik gadu bez pēdām pazūd dažādas augu un dzīvnieku sugas. Cilvēki sen vairs neuzskata sevi par daļu no dabas, uztver to kā personīgās labpatikas un komforta zonu. Pie kā tas novedīs? Drīz vien redzēsim… Bruņurupuči ir īpaši dzīvnieki, kuriem veltīti pat starptautiski svētki. Ar šo iniciatīvu – izsludināt 23. maiju par bruņurupuču dienu – 2000. gadā nāca klajā Malibu dzīvnieku aizstāvji. Neskatoties uz sugu daudzveidību un plašām apdzīvotām vietām visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, bruņurupuču skaits pastāvīgi samazinās. Galvenais iemesls – skaistas bruņas un ļoti garšīga gaļa. Klāt pieliksim arī apkārtējās vides piesārņojumu.

Līdz bruņurupuču pilnīgai iznīcināšanai uz Zemes, protams, vēl ir tālu. Bet sākt to aizsardzību nepieciešams jau šodien. Aizstāvji, kuri piedāvāja šo dienu atzīmēt visā pasaulē, šodien slēgs ceļus gar okeāna krastu, lai jūras bruņurupuči varētu mierīgi izdēt olas, šodien pieņemts atteikties no dažādu aksesuāru (lādīšu, futlāru, brošu, ķemmīšu, matu spraužu utt.) iegādes, kuri izgatavoti no bruņurupuču bruņām, no bruņurupuču gaļas zupām (daudzi restorāni, kur tamlīdzīgs ēdiens ir galvenā vizītkarte, uz vienu dienu izņems to no ēdienkartes). Visi šie līdzekļi nav pārāk efektīvi, taču, pateicoties entuziastu pūlēm, ik gadu izdodas glābt vairākus tūkstošus bruņurupuču no iznīcības cilvēces mūžīgās baudas un mīlestības pret eksotikas dēļ.



Kāpēc tad bruņurupuči ir pelnījuši tādu godu? Atceroties vēsturi, prātā uzreiz uzpeld cilvēku senais priekšstats par Visuma iekārtojumu. Vai atminaties? “Zeme atrodas uz trim ziloņiem, kuri stāv uz milzīga, pa bezgalīgo okeānu peldoša bruņurupuča muguras…” Daudzas tautas savos mītos slavināja bruņurupuču nesteidzīgumu un apdomīgumu, uzskatīja tos par gudrības iemiesojumu, nākotnes noslēpumu sargātājiem…Jaunzēlandes aborigēni līdz pat šim laikam uzskata, ka, ja atmin šifrētu uzrakstu uz vecā bruņurupuča bruņām, tad var uzzināt savu un radinieku likteni…



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 39 (23.05.2017.)