Uzaicini uz savām mājām citas pasaules daļiņu!

​Beidzies vēl viens mācību gads. Kādam tas ir liels prieks, jo priekšā brīvlaiks, bet skolēniem, kuri atbraukuši uz Latviju no citām valstīm programmas AFS ietvaros, gada beigas nozīmē atvadas no otrās ģimenes, kura kļuvusi gandrīz par savējo, atvadas no jaun- iegūtajiem draugiem, no pilsētām, kurās tagad zināma katra ieliņa, no citas aizraujošas, interesantas dzīves. Viņi atgriezīsies dzimtenē, bet Latvija un otrā ģimene vienmēr paliks viņu sirdīs.

Jau vairākus gadus komunicēju ar šiem skolēniem, katru mācību gadu man rodas daži jauni paziņas un labi draugi citās valstīs – visus tagad jau nevarētu uzskaitīt. Un vēlāk, pēc gadiem, viņi atbrauc ciemos, vienkārši tāpēc, ka skumst, jo šeit ir palikusi viņu dvēseles daļiņa. Šī mācību gada laikā mani apciemoja vairākas itālietes, beļģiete, dzīvoja brazīliete, bet burtiski šajās dienās atbrauca atvadīties meitene no Taizemes, kura šo mācību gadu pavadīja Neretas pilsētiņā. Ar asarām acīs teica, ka negribas braukt projām, šeit ir tik labi, ļoti labsirdīgi un atsaucīgi cilvēki, lielisks klimats, bet pats interesantākais – sniegs, kuru viņa redzēja pirmo reizi dzīvē. Viņa nespēj izskaidrot vecākiem, kas tā ir par dabas parādību. Meitene stāsta: “Tas ir tā, it kā uz zemes būtu izbērts ļoti daudz cukura, tikai tas nav salds un ir ļoti auksts”.



Taču jau augustā Latvijā ieradīsies jauni skolēni no dažādām valstīm, pusei no viņiem vēl nav atrastas ģimenes, kur viņi pavadīs neaizmirstamu savas dzīves laiku. Daudzi sapņo iemācīties ne vien latviešu valodu, bet arī apgūt krievu valodu, kas visvienkāršāk ir Latgalē. Krāslavā nākamo mācību gadu pavadīs Liliāna no Itālijas, kura piedzima un septiņus savas dzīves gadus nodzīvoja Brazīlijā, bet Dagdas novada Svariņos savu otro ģimeni satiks rumāniete Amēlija, kura pašlaik arī dzīvo Itālijā. Rēzeknē apmetīsies vēl divi itāļi. Varbūt arī Tevi, lasītāj, interesē šī lieliskā iespēja – iepazīties ar jaunu kultūru, neizejot no mājas, un palīdzēt ārzemju skolēnam uzzināt, kas ir Latvija, konkrēti, Latgale, iegūt tuvu cilvēku uz visu dzīvi citā valstī?



Atver sava nama durvis citai kultūrai! Palīdzi skolēniem no citām valstīm piepildīt savu sapni!



Natālija Zdanovska