ES brīvprātīgie “salidoja” Indrā

​2017. gada 9.–11. jūnijā, reti saulainā nedēļas nogalē, notika neformāls visas Latvijas brīvprātīgo, kuri piedalās Eiropas Savienības programmā EVS (European Volunteering Service) – (Eiropas brīvprātīgais darbs), salidojums.

Par pievilkšanas centru kļuva “Cilvēka attīstības centrs” – Krāslavas novada sabiedriskā organizācija Indras pagastā, sādžā Semjoški. Uz viensētu “Bramaņi”, pie viesmīlīgajiem saimniekiem Danas un Aleksandra Lahtionoviem, dažādos veidos nokļuva 8 valstu – Vācijas, Austrijas, Francijas, Nīderlandes, Īrijas, Spānijas, Itālijas un Latvijas – pārstāvji. EVS brīvprātīgie dzīvo un strādā Latvijā jau vairākus mēnešus, kāds ilgāk par pus gadu, bet daži jau gatavojas doties mājās pēc Latvijā pavadītā gada.



Jaunieši jau nedaudz iemācījušies latviešu un krievu valodu, strādājot dažādās Latvijas pilsētās, dažādās labdarības vai sabiedriskajās organizācijās. Tāpēc ideja pavadīt brīvdienas “proper lauki” (kā jokodamies projektu nosauca tā dalībnieki) saņēma lielu atbalstu. Vairākums brīvprātīgo strādā lielās pilsētās, kā Rīgā, Rēzeknē, kāds mazākās pilsētās, piemēram, Ogrē vai Preiļos. Taču visi sapņoja par īstiem laukiem. No šejienes arī radās jautrais salidojuma nosaukums, kas sastāvēja no angļu vārda “proper” – īsts, patiess, un latviešu vārda “lauki” – sādža, sēta.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 46 (16.06.2017.)