Svētā Ludviga baznīcai 250 gadi:

img

pirmā diena (divas izstādes un konference) Mūsu baznīcas jubilejas svētku programma ir piesātināta un daudzveidīga. Lai varētu apmeklēt visus pasākumus, jābūt ne tikai ievērojamam daudzumam brīvā laika, bet arī zināmai mobilitātei. Svinības sākās trešdien, 28. jūnijā. Pirmā diena sastāvēja no trim daļām: divu izstāžu atklāšanas un starptautiskas zinātniskās konferences. Tātad…

Bērnu zīmējumu konkursa “Krāslavas katoļu baznīcai 250” darbu izstāde



Uz Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja priekšlikumu piedalīties zīmējumu konkursā par godu Svētā Ludviga baznīcas jubilejai atsaucās divu pilsētas skolu skolēni: Krāslavas Valsts ģimnāzijas un Krāslavas pamatskolas audzēkņi. Visu 19 dalībnieku darbi tika iekļauti izstādes ekspozīcijā, kuru vasaras izstāžu zāles telpās atklāja muzeja direktors Valdemārs Gekišs un baznīcas-jubilāres mācītājs Eduards Voroņeckis. Zālē pulcējās jaunie mākslinieki, viņu skolotāji, radi un draugi. Vasaras burzmas laiks neļāva piedalīties visiem konkursa dalībniekiem, jo kāds atpūtās pie radiem, cits strādāja ārzemēs. Ar prieku un atvieglojuma sajūtu klātesošie uzzināja, ka konkursa žūrija nolēma apbalvot visus dalībniekus, bet vietas nepiešķirt. Visi saņēma goda diplomus un piemiņas suvenīrus.



Starp izstādītajiem darbiem daudzi piesaistīja uzmanību. Bērnišķīgais naivums, perspektīvu likumu vājās zināšanas ir darbu galvenā pašcieņa. Nav nekā konkrētāka un precīzāka par jauna mākslinieka skatījumu uz mums ierastajiem objektiem. Kāds no dalībniekiem izvēlējās akvareļu krāsas, kāds krāsainos krītiņus, bet daži izlēma, ka labākais zīmējuma variants būs ar parasto zīmuli. Viens no darbiem man likās sevišķi veiksmīgs.



No pirmā skatiena Dāvida Babrovska (attēlā), kurš šogad absolvēja Krāslavas Valsts ģimnāziju, zīmējums “No baznīcas” atgādina, ka tā mūsu baznīcu varētu attēlot jaunais Šagāls: atmosfēra, kolorīts, tēli, maniere – šajā darbā viss liecina par autora neparasto talantu, viņa īpašo pasaules uztveri. Nenocietos, nolēmu iepazīties ar autoru personīgi.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 50 (04.07.2017.)