7. jūlijs Toto Kutunjo dzimšanas diena (Ir iemesls!)

To, ka viņa vārds ir Salvatore, zina pavisam nedaudzi. Mēs esa m pieraduši pie saīsinātā vārda Toto. Reti smaidīgais, noslēpumainais itāļu dziedātājs, kura dēļ jūk prātā miljoniem sieviešu visā pasaulē, jau ceturto gadu desmitu priecē pielūdzējus ar savu daiļradi. 2007. gadā ārsti uzstādīja viņam briesmīgu diagnozi – vēzis. Tikai dzīves un daiļrades mīlestība, kā arī ģimenes atbalsts, palīdzēja viņam tikt galā ar slimību un turpināt sacerēt mūziku un aktīvi uzstāties…

Salvatore Kutunjo piedzima nelielā pilsētiņā netālu no Toskānas. Nākamā komponista tēvs bija ļoti apdāvināts cilvēks: būdams jūras flotes virsnieks, viņš lieliski spēlēja trompeti, vadīja nelielu ansambli. Trompete kļuva par pirmo mūzikas instrumentu, kuru apguva Toto. Kā jau visi bērni, zēns auga jautrs, kustīgs un draiskulīgs, taču piecu gadu vecumā jaunais mūziķis piedzīvoja milzīgu stresu, kas ietekmēja visu viņa turpmāko dzīvi. Tas notika ģimenes pusdienu laikā: Toto vecākā māsa aizrijās un sāka smakt. Ārstu mēģinājumi viņai palīdzēt nevainagojās panākumiem, māsa nomira. Zēns stipri pārdzīvoja. Kļuva domīgs, noslēgts un kluss. Tāds viņš arī palika visu dzīvi.



Kad Toto apritēja 7 gadi, tēvs paņēma viņu savā ansamblī par bundzinieku. Tā sākās Kutunjo profesionālā karjera. Tajā pašā laikā Salvatore izmēģināja spēkus komponēšanā, sacerēja dziesmas. Pagaidām to slēpdams no visiem, tikai sev… Viņš negrasījās kļūt par profesionālu mūziķi, sapņoja par tālām valstīm, ceļojumiem un jūras plašumiem. 1956. gadā trīspadsmitgadīgais Kutunjo piedalījās reģionālajā akordeonistu konkursā (šī instrumenta spēles pamatus jaunais mūziķis apguva patstāvīgi, pēc tam mācījās mūzikas skolā). Rezultātā – godalgotā trešā vieta. Ņemot vērā konkursanta vecumu, rezultāts ļoti labs. Tieši šis konkurss lika Salvatorem nopietni apsvērt mūziķa karjeru. Pakāpeniski Toto saprata, ka sitamie instrumenti un akordeons nav tie instrumenti, kuri piesaista plašu publiku, viņš sāka nopietni mācīties klavierspēli. Šo posmu raksturo arī aizraušanās ar džezu. Liela džeza kolektīva sastāvā Kutunjo devās nozīmīgā turnejā uz Skandināviju. Viņš guva pirmos panākumos un pieņēma galīgo lēmumu, proti, veltīt dzīvi mūzikai.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 51 (07.07.2017.)