28. jūlijs Aennes Burdas dzimšanas diena (Ir iemesls!)

​Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā tieši žurnāls “Burda Moden” bija pats kārotākais drukātais izdevums miljoniem padomju sieviešu. Izdevums piedāvāja ne tikai krāsainas fotogrāfijas no prestižākajām modes skatēm, kulinārijas receptes un pieredzējušu stilistu padomus, bet arī dažādu izmēru Rietumu modes piegrieztnes daiļā dzimuma pārstāvēm. Šajā “dzelzs priekškara” pusē bija pieejami tikai žurnāli “Rabotnica” un “Krestjanka”, kuru piegrieztnes maz interesēja pilnīgas to neaktualitātes un neatbilstības modernām eiropiešu tendencēm dēļ. Atminieties, ka komēdijā “Pati apburošākā un pievilcīgākā” viena no varonēm saka: “Manas draudzenes, paldies Dievam, saprot modi. “Burdas” žurnālu pētām katru mēnesi!”. Ko lai saka, filmas varonei paveicies, jo tajos laikos vairākumam parasto sieviešu Aennes Burdas žurnāls nebija pieejams…

Aenne Magdalēna Lemingere piedzima 1909. gada 28. jūlijā mazā, bet ļoti jaukā vācu pilsētiņā Ofenburgā, netālu no Strasbūras. Viņas vecāki (tēvs – vilcienu mašīnists, māte – mājsaimniece) saviem bērniem laimīgu bērnību varēja nodrošināt tikai ar lielām pūlēm, taču neviens nebija badā, arī jaunas rotaļlietas mājās parādījās regulāri.



Kopš pašas bērnības Aenne izcēlās ar absolūti “puicisku” raksturu. Viņa nemīlēja savu māti, klusu, padevīgu sievieti, kurai bija tieksme uz pašuzupurēšanos. Toties tēvs viņā izsauca sajūsmu un atbildēja ar maigu mīlestību, bieži lutināja un piedeva visas nerātnības. Aenne, būdama apņēmības pilna, izlēma, ka nekad nekļūs par mājsaimnieci, bet sasniegs panākumus savā profesionālajā darbībā. Taču... Pats liktenis un pagājušā gadsimta provinciālās vācu tradīcijas bija pret modes industrijas nākotnes zvaigzni.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 57 (28.07.2017.)