Par konkursu “Dagdas novada ziedu dzīpari Latvijas villainē’’

Vasara ir pašā spēku plaukumā un rāda savu raksturu – gan sasildot gaisu līdz nepanesamai tveicei, gan izmērcējot spēcīgās lietavās un negaisos. Tomēr jūlijā vasara ir arī skaista un dāsna. Tā lepojas ar rožu ziedēšanu un liliju smaržu, ar ogu aromātu. Arī dārzniekam, māju īpašniekam jūlijs ir īpašs. Viņš var ļauties atpūtas brīžiem un ar visām maņām izbaudīt vasaras pilnbrieda burvību, bet var arī labsajūtā novērtēt sava darba augļus un palepoties ar tiem citiem. Ne jau velti tieši jūlijā notiek arī Dagdas novada konkurss “Dagdas novada ziedu dzīpari Latvijas villainē’’. Tā nu 19. jūlijā apceļojām kaimiņu, draugu, bērnu pieteiktos 22 objektus Dagdas novadā. Konkursā tiek vērtēta galvenokārt izveidotāja izdoma, nevis fi nansiālais ieguldījums dārzu veidošanā un teritoriju kopšanā un uzturēšanā.

Katram dārzam ir savs stāsts, un katram dārza saimniekam ir kāds neizsapņots sapnis. Savienojot šos abus, rodas dārzs, katrs krāšņāks par citiem! Ierodoties Ineses un Leona Pauliņu mājā Dagdā, pārsteidza patiesi iekoptais puķu dārzs, izraktais nelielais dīķis ar strūklaku, daudzveidīgas saimnieka rokām veidotas dārza fi gūras. Katrai arī vecai, varbūt nekam nederīgai lietai ir savs pielietojums. Un viss dārzs ir apspīdēts ar mazākiem un lielākiem lukturīšiem, jo enerģiju ražo saules baterijas.



Dodamies uz Ritas un Ingusa Olehnoviču māju Dagdā. Šeit pārsteidz gaumīgi iekārtotās puķu dobes, kas zied no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Acis piesaista krāšņās lilijas, rozes un magones, Kartupeļus audzē, izmantojot īpašu tehnoloģiju: salmus un vēlāk pļauto mauriņa zāli. Meita Airita lepni ierokas ar roku zem kartupeļa stāda un parāda milzīgu kartupeli. Patiesi izbrīna lieliskā raža. Burkāni, kāposti un sīpoli aug īpašās saimnieka sataisītās kastēs. “Reiz sieva Rita noskatīja, un mēs izmēģinājām.” Siltumnīcās aug mellenes, arbūzi.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 57 (28.07.2017.)