1. augustā 1897. gadā dzimusi Lija Mara (Aleksandra Gudoviča) (Ir iemesls!)

Pasaules mēroga kinozvaigzne, kura dzimusi Latvijā… Piekritīsiet, kas tas ir retums mūsu valsts vēsturē. Tomēr Lija Mara patiešām ir dzimusi Rīgā un savu karjeru sākusi tieši šeit. Filmas ar viņas piedalīšanos guva milzīgus panākumus visā pasaulē, kartiņas ar viņas attēlu varēja nopirkt Berlīnes, Londonas, Parīzes, Romas, Ņujorkas, Sidnejas, Riodežaneiro kinoteātros. Diemžēl šīs brīnišķīgās sievietes dzīvei ir bēdīgs noslēgums…

Aleksandra Gudoviča piedzima poļu izcelsmes Rīgas sētnieka ģimenē. Tā bija daudzbērnu ģimene, draudzīga, taču nabadzīga… Kopš agras bērnības “Ļizočka” (tā ģimenē sauca Aleksandru) sapņoja saistīt savu dzīvi ar ķīmiju. Šī zinātne likās pasakaina un burvestību pilna, kur viena viela tika pārvērsta citā, bet seno alķīmiķu stāsti deva cerības filosofu akmens radīšanai, kurš ļautu padarīt ģimeni bagātu un laimīgu… Apmēram tā sprieda gudrā meitene no sētnieka ģimenes. Vecāki, redzēdami viņas zināšanu tieksmi, sūtīja Aleksandru vienā no pilsētas prestižākajām skolām. Taču… ne uz ilgu laiku.



Nākamās kinozvaigznes tēva pēkšņā nāve strauji mainīja ģimenes stāvokli. Aleksandras māte, palikusi viena ar sešiem bērniem, nevarēja apmaksāt meitas izglītību. Mācības nācās pārtraukt. Palīdzēja laimīgs gadījums: Rīgas Horeogrāfijas skola uzņēma jaunus audzēkņus, talantīgākos pieņēma uz valsts rēķina. “Ļizočkai” patika dejot, māte nolēma mēģināt, viņai par pārsteigumu un prieku, mazo un trauslo Gudoviču uzņēma vienu no pirmajām, pasniedzēji viņā saskatīja potenciālu.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 58 (01.08.2017.)