5. septembrī - Skolotāja diena Indijā (Sarvepalli Rādhakrišnana dzimšanas diena)

Mācību gads pie mums nupat sācies . Daudzās pasaules valstīs mācību process jau sen kā noris, bet citi vēl izbauda vasaras brīvdienas. Indiešu skolēni sēdās skolas solā 1. jūlijā pēc tam, kad bija izbaudījuši atpūtu maijā un jūnijā. Taču šodien Indijā svētki, vieni no tradicionālākajiem un neformālākajiem, neskatoties uz to, ka ir parasta nedēļas diena.

Skolēni šajā dienā ierodas svinīgi ģērbušies, gaišos tērpos, nes uz skolu ziedus un saldumus – tas viss saviem pasniedzējiem. Katrā mācību iestādē tiek rīkoti koncerti vai izrādes. Interesanti, ka tieši tāpat Skolotāja dienu svin arī universitātēs, akadēmijās, koledžās un licejos. Par “skolotājiem” Indijā sauc visus pasniedzējus un mentorus, neskatoties uz to, kur pedagogs strādā. 5. septembri kā svinību dienu izvēlējās pagājušā gadsimta 60. gados. Un šis datums ir saistīts ar Sarvepalli Rādhakrišnana vārdu, 5. septembris – viņa dzimšanas diena.



Šodien Indija – viena no planētas ietekmīgākajām valstīm, kodolenerģijas lielvalsts, viena no Āzijas līderēm. Tā ir demokrātiska valsts, parlamentārā tipa republika...



Andrejs Jakubovskis



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 68 (05.09.2017.)