Kartupeļu balle Grāvero

Pienācis rudens ar tumšiem vakariem, lietainu un vējainu laiku … Bet Grāveros šajā sestdienas vakarā bija gaiši, silti un mājīgi. 7. oktobrī te tika svinēta kartupeļu diena. Rudenīgi izrotātā kultūras nama zāle, kartupeļu ēdieni jebkurai gaumei un pilna zāle viesu – no pavisam maziem līdz veciem.

Par spīti tradīcijai, ka, Miķeļdienas svinības turpinot, Grāveros tiek rīkota Ķirbju balle, te šogad nolēma svinēt kartupeļu svētkus. Raža šogad nav izdevusies īpaši bagātīga, tāpēc, lai pielabinātos kartupeļu karalim, tika rīkots viņam veltīts sarīkojums. Protams, pats karalis (kura tēlā bija iejutusies Grāveru pagasta deju ansambļa vadītāja Inta Beikule) nevarēja palaist garām šādu notikumu un ieradās pie Grāveru pagasta iedzīvotājiem 
ar dāvanām un cienastu. Taču dāvanas tāpat vien viņš nedalīja. Lai saņemtu cienastu, vajadzēja atbildēt uz jautājumiem, kas, protams, bija par kartupeļu tēmu. Un arī piedalīties jautrā konkursā – kurš ātrāk piepildīs spaini ar kartupeļiem no maisa, kas ātrāk un labāk tos nomizos, un kurš veikli tiks galā ar kartupeļu rīvēšanu pankūkām. Par pārsteigumu karalim un citiem balles viesiem, ar visiem šiem darbiem vīrieši tika galā labāk nekā meitenes. Bet galveno balvu – maisu ar garšīgiem kartupeļiem – balvā ieguva daiļā dzimuma pārstāve – Gaļina Gavrilova.



Natālija Zdanovska



Turpinājumu lasiet laikrakstā “Ezerzeme” Nr. 79 (13.10.2017.)