Grāveru mednieki – uzvarētāji!

img

Zelta rudens, saulains rīts, sudraba zālē rīta salnas mirdzums. Labi zināmais karjers Grāveru pagastā netālu no gleznainā Jazinkas ezera.
Tiek iekurti pārgājiena ugunskuri, pie kuriem rosās labākie pavāri, dzirdamas medību suņu rejas un redzami priecīgi cilvēki, kurus vieno interese par medībām. Viss ir pārdomāts un sagatavots savlaicīgi. Visur jūtama disciplīna un kārtība.

Pazīstama situācija, kad vadību savās rokās pārņem galvenais rīkotājs Talgats Islamgarajevs. Trešā salidojuma un tradicionālo sacensību dalībniekus sveic Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics, arī aizrautīgs mednieks. Pēc veiksmes novēlējumiem pretinieku komandas rūpīgi izpēta šķēršļu joslu un gatavojas startam. Distance smaga: stāvi kāpumi un nolaidumi, kuri sacensību dalībniekiem ir jāpārvar pilnā ekipējumā. Uzdevums nav no vieglajiem, kad nākas skriet ar lielu kartupeļu maisu, pārvarēt purvu, celt sadalīšanai smagu cūkas kautķermeni, ātri sagatavot malku ugunskura iekuram, demonstrēt medību naža asumu un galvenais – trāpīgi šaut mērķī. Visu nosaka punkti un sekundes. Visai stingra tiesnešu komanda. Tāpat kā īsto medību laikā gadījās daudz kas: kļūme šaušanas brīdī, un vienreiz pat tornī tika salauzts šķērskoks šaušanai. Katrā komandā divi pāri. Un, kas zīmīgi – ar gadiem mednieku, kuri vēlas saņemt sponsoru piemiņas balvas un Aglonas domes (kas tradicionāli atbalsta mednieku un makšķernieku sacensības) balvas, sastāvs kļūst jaunāks. Veselīgs dzīvesveids – tas ir svētīgi.



Divreiz līdzīgās cīņās uzvarēja Priežmales mednieki, taču šoreiz jau festivāla atklāšanas laikā uzmanību sev pievērsa Grāveru četrinieks. Visiem uz zaļā džempera uzraksts “Dubra” – tas ir mednieku kolektīva nosaukums. Viņiem arī loze uzsākt startu. Un, pats svarīgākais, grāveriešiem bija vislielākais līdzjutēju atbalsts. Tas gadījums, kad, skanot meiteņu saucieniem, gribējās veikt varoņdarbus. Cīņa līdz spēku izsīkumam… Kas priecēja visvairāk: uguns līnijā gandrīz visi šāvēji demonstrēja precizitāti, kas ir ļoti svarīgi medībās. Mēs, skatītāji, sapratām, ka rudens sacensībām visas komandas gatavojās ļoti centīgi.



Kamēr tiesneši objektīvi apkopoja rezultātus, svētku rīkotāji piedāvāja līdzjutējiem jautras stafetes. Viss kā dzīvē: dāmas veda ķerrās savus vīrus, pāri sacentās dārza labumu novākšanas ātrumā. Tā pati šķēršļu josla, taču jautra, zābaka mešana… Pēc tādiem aizraujošiem konkursiem ikvienam radās ēstgriba, un noteiktajā laikā Grāveru pavāri Vadims Skorodihins un Valērijs Ignatjevs sāka cienāt sacensību dalībniekus ar jēra zupu un plovu. Nule no uguns! Neko gardāku vēl netiku baudījis. Un pat pēc papildporcijām lielie katli vēl nebija tukši. Dāsnums un viesmīlība – tas ir Grāveru kvalitātes apstiprinājums. Neatceros, jau kuro reizi izsaku publisku pateicību Talgatam Islamgarajevam, Ivetai Platonovai un Inārai Palenkovai par lieliski organizētajiem svētkiem brīvā dabā.



Vajadzēja redzēt, kā līksmoja Grāveru līdzjutēji, kad uzvaras kausu un piemiņas medaļas novada priekšsēdētājs pasniedza saviem novadniekiem no mednieku kolektīva “Dubra”. Tā bija zvaigžņu stunda Vadimam Sargunam, Alvim Ekstam, Eduardam Kormiļcevam un Edgaram Paškevičam. Bet mednieku biedrības "Priežmale” komanda, kas “izlutināta” ar divkāršu zeltu, šoreiz sudraba balvas saņēma ne visai priecīgi. Viens mierinājums: Imants Ruduks ieguva vistrāpīgākā šāvēja titulu, bet kopā ar viņu augstu meistarību demonstrēja arī Vladimirs Tagenvalds, Pēteris Šatrovskis un Pēteris Stankevičs. Bet bronzas godalgas ieguva kolektīvs “Izvaltas mednieks” – Jānis Krasovskis, Edgars Iliško, Ritvars Gailums un Kaspars Kurtišs.



Lielisks sporta pasākums dabā, jābūt turpinājumam!



Aleksejs GONČAROVS