Traktortehnikas parāde Aglonā

img

Oktobra pēdējā sestdienā jau no agra rīta lija. Slapjdraņķis pēc zelta rudens – ierasta parādība. Par laimi, manas bažas par ieplānoto traktortehnikas parādi izrādījās veltas. Vai tad zemniekus, kuri pieraduši strādāt jebkuros laikapstākļos, var nobaidīt ar lietu? Traktori tāpat kā tanki no dubļiem nebaidās.

Paredzētajā rīta stundā Jaunaglonas ciematā es saskaitīju vairāk nekā divus desmitus traktoru – sākot no mini blokiem un zālāju pļāvējiem līdz pat jaudīgiem fiskariem. Parāde lietus laikā tikai piešķīra papildu spožumu dzelzs rumakiem, bet tālredzīgie līdzjutēji, starp kuriem pārsvarā bija sievietes un bērni, līdzi bija paķēruši lietusmēteļus un lietussargus.



Galvenais organizators Andris Kurmis sniedza nepārprotamus norādījumus, un motorizētais goda aplis ciematā pārvērtās par neaizmirstamu skatu. Daži tēvi pat atļāva saviem pusaudžu dēliem vadīt tehniku; tas parādi vērta sevišķi pievilcīgu. Piemēram, Andrejs Stremjanovs iepazīstināja mani ar diviem jauniem palīgiem. Lieliski atceros Dāvi, kurš jau kopš astoņu gadu vecuma piedalījās kulināru konkursos. Likās, ka izaugs lielisks pavārs, taču gadi ieviesa savas korekcijas. Viņa vecmāmiņa man paskaidroja: abi mazdēli Dāvis un Alberts nākotnē sevi redz kā lauku mehanizatorus. Sacensību laikā abi puišeļi uzstājās vienā līmenī ar pieaugušajiem.



Visu cieņu organizatoriem! Improvizētais poligons bija sagatavots tā, ka pilnībā atklāja katra traktortehnikas, kas bija sadalīta pēc dzinēju jaudas kategorijām, vadītāja talantu. Pirmais ar vienīgo motobloku startēja Māris Staševskis, kura atbalstītāji skandēja: “Ja dzinējs nenoslāps, tad zelts garantēts!” Visvairāk dalībnieku bija ar mini traktoriem ar dzinēja jaudu līdz 25 zirgspēkiem. Tā ir izdevīgākā tehnika nelielajām piemājas saimniecībām. Bija arī jaudīgāki traktori, vairumā gadījumu no zemnieku saimniecībām, kuras šajā dienā rādīja tehnikas vadīšanas meistarību. Jaunā pasākuma labākais skats – virtuozais pašu lielāko traktoru, kuri nokomplektēti ar hidrauliskajiem pacēlājiem, darbs. Ar matemātisku precizitāti Andris Joksts un Arvils Bogdanovs novietoja riepas kārtīgos konusos, bet tiesnešu komanda rūpīgi uzskaitīja balles un soda punktus. 



Pēc rezultātu apkopošanas apsveikumus par zelta iegūšanu saņēma Andris Joksts. Loģiski, ka kausu vietā uzvarētājiem tika pasniegti traktoru maketi – ļoti vērtīgas balvas ģimenes arhīvam, protams, komplektā ar goda rakstiem. Zālāja pļaujmašīnu vadītāju vidū ārpus konkurences bija Ivars Kalvāns ar dēliem-dvīņiem, katram mazajam palīgam tika zelta krāsas traktori. Cik daudz prieka! Starp mini traktoru vadītājiem godalgotās vietas tika sadalītas šādi: Andrejs Stremjanovs, Mārtiņš Soldāns, Valdemārs Matisāns. Ar tehniku, kuras jauda pārsniedza 25 zirgspēkus, pirmo vietu ieguva lieliskais mehanizators Juris Bleidāns, otro – Arkādijs Vucāns, bet trešo – Dainis Bistrovs. Savukārt pašizgatavotu traktoru nominācijā arī tika nosaukti uzvarētāji: Valdemārs Matisāns, Žanis Kalinkevičs un Edvīns Kārkliņš.



Nav šaubu – Aglonas novada jaunie lauku svētki ir izdevušies; turpinājums sekos! Visi mehanizatori-dalībnieki lūdza mani izteikt pateicību pasākuma rīkotājiem – Andrim un Ņinai Kurmei, Ingūnai Jeļisejevai, Andrim Indānam un Leonardam Botorsam. Tiesneši darbojās precīzi kā pulkstenis!



Aleksejs GONČAROVS