Asūnes balzams, visiem pazīstamā Olga

img

Jau atkal domāju, ka, spītējot loģikai, laika skrējiens kļūst aizvien ātrāks. Dienas skrien kā mirkļi, gadi lido kā putni... Un lai Dievs dod spēku un veselību ieceru īstenošanai. Skaidri neatceros, kā tas notika, bet beigās mani draugi no Dagdas kultūras centra draudzīgās komandas lika apsolīt, ka “izrotāšu” pavasara sezonu ar personīgo foto izstādi. Un, kad mana senā paziņa Olga Lukjanska paātrināja notikumu gaitu un uzstāja, ka fotogrāfiju kolekcija ir vajadzīga steidzami – ne vēlāk kā 15. aprīlī, es arī nelaidu garām iespēju izmantot savu dienesta stāvokli: “Tikai apmaiņā pret sirsnīgu sarunu!” Lieldienu numuram meklējām materiālu par kādu personību, bet kultūras darbinieks vienmēr ir labs materiāls.

Nav kur sprukt, un arī publikācijas iemesls tika uzreiz atrasts: ar Olgu, toreiz vēl jaunu kultūras darbinieci, es iepazinos tieši pirms ceturtdaļgadsimta – pieredzes apmaiņas braucienā uz igauņu Valgu. Neaizmirstams radošais brauciens, kad laikmetu griežos Rita Barča prata noorganizēt līdzīgi domājošu cilvēku starptautisku dialogu. Igauņi pārsteidza: cik vien iespējams samazinot pasākumu organizēšanas izdevumus, vairāk nekā pieticīgos līdzekļus ieguldīja materiālās bāzes atjaunošanā. Spilgts tālredzīgas domāšanas un Eiropas integrācijas piemērs ne vārdos, bet darbos. Diemžēl Latvijā šis process attīstījās novēloti. Ziemeļu kaimiņu pieredze mūsdienās daudzkārt noder. 



Raksta varones radošā izaugsme notika burtiski acu priekšā. Man jau izsenis ir diezgan cieši kontakti ar Dagdas kultūras darbiniekiem. Tas, kurš daudz dara, noteikti vēlas redzēt rezultātus presē, tāpēc ar Olgu mēs jau sen esam uz “Tu”. Sadarbības rezultātā daudzi spilgti svētki Asūnē “rotājuši” laikraksta lappuses un palikuši spilgtā atmiņā. Dāvāt lauku iedzīvotājiem skatuves prieku – izredzēto misija. Bez iedvesmas un profesionalitātes nekas neizdodas, bet Olga vienmēr centusies pārsteigt. Galvenā likme uz jauniešiem, kuri vēl bija deviņdesmitajos gados. Pieaugot, kļūstot par dziedošiem un dejojošiem aktieriem, dāmas pieteicāss sieviešu vokālajā ansamblī “Paziņas” un līnijdeju grupā “Balzams dvēselei”. Pagasta svētki, festivāli “Dejotprieks”, mūziķu salidojumi... Braucieni uz Krāslavas un Aglonas novadu, Preiļu pilsētu un arī neaizmirstamās viesizrādes Baltkrievijā. Žēl, ka dziedātāju un dejotāju vidū dominē vidējās paaudzes pārstāvji.



Kur ir jaunatne? Dziļi nopūzdamās, Olga atklāj: “Meitas Diāna un Santa ir atradušas savu vietu restorānu biznesā Londonā. Diez vai atgriezīsies … Tiesa, Inese vēl cīnās par izdzīvošanu Latvijā. Viņa ir apģērbu dizainere, grafiķe ar augstāko izglītību, pašlaik studē fotomākslu. Materiālā labklājība, neskatoties uz “breksita” draudiem, ārzemēs meitām ir labāka. Atvērtā pasaule diktē savus noteikumus, bet dzīve ir tik īsa… Izvēles brīvība – demokrātijas lielākais ieguvums. 



Mātes piemērs pagaidām nav “nostrādājis”: Olgas karjera attīstījās dzimtenē. Vairāk nekā divus gadu desmitus viņa dzimtajā Asūnē organizēja pilnvērtīgu dzīvi, rīkoja jauniešu diskotēkas, bija pastāvīga vadītāja, dziedāja ansamblī, turpina dejot slavenajā “Balzama”, kas kļuvis par pagasta zīmolu. Viņai piedāvāja kļūt par metodisti Dagdas kultūras centrā. Bet dzīvot turpina gleznainās Asūnīcas upes krastos, kur aizzibēja neaizmirstamā bērnība. Lauku cilvēku stingri tur senču saknes. Ar īpašu siltumu un pateicību Olga atcerējās savu vecmāmiņu Annu, kas mācīja savai mazmeitai dzīves skolu. Iemācīja gatavot un adīt, kopš astoņu gadu vecuma Olga slauca govis, agri iemācījās pļaut. Līdz šai dienai viņa “rotā” Asūnes pļāvēju komandu slavenajos Dagdas lauku svētkos. Asūne tur, šeit dzīvo draudzenes Žanna Aišpure, Ināra Tribisa, Aļona Jeremenoka, Sandra Krūmiņa un deju ansambļa vadītāja Aina Skoromko, kurai Olga nodeva ciema tautas nama vadīšanas tiesības.



Jaunajā amatā – kā zivs ūdenī. Lieliska komanda: Inese, Solvita, Sarmīte , Artūrs, Ernests... Tik daudz plānu, bet kultūras jomai netīk stagnācija un šabloni. Manuprāt , Dagda ir slavena ar savu svētku un festivālu neatkārtojamo raksturu, oriģinalitāti. Dziedoši dejojošajā novadā pastāvīgi rodas jauni radoši kolektīvi. “Ezerzeme” kā sadarbības partneris saņēma pavasara ielūgumu uz XVI salidojumu “Auni kuojas, laksteigola”, Baltā galdauta svētkiem maijā un VI starptautisko festivālu “Apskauj mani, māmuliņa”. Un 2. jūnijā Olga Lukjanska Asūnē uzstāsies ar balzama ansambli spilgtajos Asūnes svētkos “Dejotprieks”. “Pamēģini tikai neatbraukt!” – rotaļīgi pieteica dāma, kas atradusi savu īsto ceļu dzīvē. 



Aizritējis Latvijas Republikas simtgades gads, bagāts ar kultūras pasākumiem. Priekšā ne mazāk interesants un saturīgs 2019. gads. Man tas prieks un gods aicināt jūs, dārgie lasītāji, uz jaunu foto izstādi Dagdā “Nekur nav tik labi kā mājās”. Sekojiet informācijai!



 



 



Aleksejs GONČAROVS