Baltkrievu kultūras diena Krāslavā

img

1. jūnijā Krāslavas pils kompleksā noritēja baltkrievu kultūras diena. Saulainajā sestdienā svētku ietvaros izskanēja krāšņi koncerti, renovētajos staļļos svētku apmeklētāji varēja darboties ar mālu – veidot svilpavniekus, apgleznot audumu, veidot krāšņas grāmatzīmes, gatavot auduma lellītes. Dekoratīvos ziedus palīdzēja izveidot Latvijas Sarkanā Krusta Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas Šķaunes Jauniešu nodaļas dalībnieki. Tepat varēja iegūt izsmeļošu informāciju par ceļošanas un atveseļošanās iespējām Baltkrievijā, iegādāties grāmatas un mieloties ar baltkrievu kulinārā mantojuma gardumiem.

Svētku dalībniekus un apmeklētājus uzrunāja Vladimirs Kļimovs, Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsuls Daugavpilī: “Baltkrievu kultūras diena Krāslavā” ir daļa no projekta “Pieci airi”. Šodien mēs jums stāstām par Baltkrieviju, par baltkrievu tautas kultūru, tautas tradīcijām un ierašām… Man ļoti patīk šī projekta ideja, kas apvieno dažādu tautu cilvēkus, ļaujot izpausties katram savā kultūras un tradīciju daudzveidībā. Tas veicina tautu draudzību un labas kaimiņattiecības… Mēs esam tuvākie kaimiņi, ceru, ka robeža, kas atdala mūsu valstis, vienmēr būs labu kaimiņattiecību un saprašanās robeža, bet nekādā gadījumā ne dziļš grāvis, kas atdala mūsu tautas. Mēs abpusēji ieguldām daudz līdzekļu, lai uzlabotu mūsu muitas robežas caurlaides punktu darbību, lai robežas šķērsošana kļūtu ātrāka, ērtāka un komfortablāka. Mēs to darām ne tikai sevis dēļ, bet arī mūsu nākamajām paaudzēm – bērniem un mazbērniem. 1. jūnijs ir Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, tāpēc šeit esam vairākas radošās darbnīcas un izklaides paredzējuši bērniem, lai viņiem būtu interesanti… Mūsu kultūras ir cieši savijušās, par to jūs šodien varēsiet pārliecināties. Novēlu jums labu garastāvokli un daudz pozitīvu emociju!”



Klātesošos sveica arī Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks: “Šodien vēlos atteikties no etiķetes un uzrunāt jūs vienkārši – Labdien, mīļie draugi! Labdien Krāslavā! Vēsture ir ne tikai pagātne. Vēsturi mēs veidojam šodien. Mums ir liels prieks, ka mūsu senči ir izvēlējušies tieši šādu ģerboni, kur mēs esam vienā laivā un varam airēt kopā vienā virzienā. Liels prieks, ka šodien, baltkrievu kultūras dienā Krāslavā piedalās arī blakus novadu kolēģi, lai kopā dalītos priekos, izaicinājumos un lolotu jaunas sadarbības idejas. Ir prieks, ka Krāslavā mēs protam sēdēt pie viena galda, un, neskatoties uz politiskajām problēmām pasaulē, mēs esam šeit, mēs esam kopā kā parasti un arī šodien. Lai mums izdodas! “



Galina Unukovič, Baltkrievijas Glubokoje rajona deputātu padomes priekšsēdētāja, apsveica visus šajos lieliskajos svētkos, kad satiekas mūsu tautu kultūras. Viņa izteica pateicību pasākuma organizatoriem, ka var piedalīties šajos svētkos. “Baltkrievijā dzīvo 140 nācijas un tautības. Tie saglabā un attīsta savu vēsturi, kultūras mantojumu, tādejādi bagātinot Baltkrievijas kultūras mantojumu, bet jo īpaša uzmanība mūsu valstī tiek veltīta baltkrievu nacionālās identitātes saglabāšanai. Lai iepazīšanās ar baltkrievu kultūru jums visiem šodien dāvā prieku un uzlabo garastāvokli!” Pateicība par tautu draudzības veicināšanu tika izteikta Vladimiram Kļimovam, Gunāram Upeniekam un Latvijas konsulam Vitebskā Uģim Skujam.



Iveta Leikuma