Ģenerālmēģinājums pirms lielās siena pļaujas

img

Mūsu laikraksts jau daudzus gadus stāsta par populārajiem Dagdas novada pļāvēju svētkiem. Meistarīgi rīkoties ar izkapti - cieņa pret strādīgo senču tradīcijām, kā arī mūsdienu Latgales zemnieku neatņemama dzīves daļa

Nav noslēpums, ka ne katrs jaunietis ciemā prot pareizi izvēlēties, uzasināt savu vectēvu instrumentu, bet pats jūnija darbs prasa gan spēku, gan atjautību. Daudzās nelielās mājsaimniecībās izkapti nevar pilnībā aizstāt ar zāles pļāvēju vai jaudīgo siena vākšanas iekārtu. Un joprojām vietā ir sakāmvārds: “Pļauj, izkapts, kamēr rasa”. 



Krāslavas novadā nolēma atjaunot sen aizmirsto tradīciju, un jūnija trešajā sestdienā aicinājumam piedalīties pļāvēju sacensībās atsaucās astoņas pagastu komandas, izņemot Auleju, Piedruju un Robežniekus. Nozīmīgajam lauksaimniecības pasākumam piemērotu zemes gabalu piedāvāja lielisks saimnieks, zemnieku saimniecības “Druviņi” īpašnieks Ernests Miļevskis. Šeit, netālu no Vēveru ciema, mūsdienīga tehnika gatavoja lopbarību ar tādu ātrumu un kvalitāti, ka izsekot bija grūti. Sauss pavasaris, jūnijs bez lietus, bet zaļais spožums Miļevska pļavās - prieks skatīties.



Tiesnešu komanda Viktorijas Lenes vadībā sagatavoja konkursa nogabalus, un galvenie tiesneši, bijušais lauksaimniecības ministrs Jānis Dūklavs un Krāslavas novada domes priekššedētājs Gunārs Upenieks, bija apmierināti.



Pirms starta SIA ”Celmeņi ASK” pārstāvji demonstrēja jaunākos zāles pļāvējus un citu tehniku, kas zemnieku un piemājas saimniecībās palīdz uzturēt kārtību. Zemes kopšanas kultūra ir svēta lieta, ikgadējās zemnieku ballēs vienmēr tiek sumināti tie, kas savu privātīpašumu pārvērš pasakā.



Komandas - dažāda vecuma. Tas gadījums, kad kopā startēja gan lauksaimnieki-veterāni, gan jaunie, kuri nepadevās kārdinājumam gūt peļņu Eiropas Savienības valstu plašumos. Daudzi paši pārliecinājās - svešumā maize ir rūgta. Bet to, ka sarežģītajos Latgales apstākļos lauksaimniecības bizness var būt ienesīgs, pierāda šo sacensību goda viesi - dagdānieši Maija un Jurijs Levkovi, Kalniešu zemnieks Aleksandrs Ivanovs, divas strādīgas Indras pagasta Zalboviču paaudzes.



Pļāvēju sacensības ir aizraujošs pasākums. Balvu pretendentu forma, atbalsta grupas, azarts un vēlme uzvarēt. Zāles pļaušana pusdienlaikā nav viegls uzdevums, taču tieši šādos apstākļos atklājas īsta zemkopja talants un meistarība. Lielisks skats, bet rezultāti tādi, ka punktu skaits pārsteidza pat tiesnešus. Lai būtu taisnīgi, žūrija par uzvarējiem pasludināja trīs komandas - Krāslavas pagastu, Kombuļus un Indru. Un tikpat daudz sudraba medaļu - Izvalta, Kalnieši, Kaplava. Trešajā goda vietā ir Skaistas un Ūdrīšu pagasta trijnieki.



Individuālajās ieskaitēs augstāko meistarklasi demonstrēja Staņislavs Ūdrišs, Māris Jurāns un Artūrs Pavļukevičs. Žūrija īpaši sveica Kaplavas zemnieci Helēnu Maļinovsku ne tikai par skaisto darbu, bet arī par labāko formu - tautas stilā.



Atzinības rakstus un piemiņas balvas saņēma arī pļāvēji Anatolijs Klimanis, Jevģēnijs Bārtulis un Pēteris Koleda, kā arī Sandris Ungurs. Pasniedzot balvas, galvenā organizatore Viktorija Lene, kas arī domes deputāte, novēlēja sacensību dalībniekiem un līdzjutējiem labu ražu un lauksaimniecības gada veiksmīgu noslēgumu. Izmantojot iespēju, svarīgā pasākuma rīkotāji pateicās galvenajiem atbalstītājiem: Ernestam Miļevskim, zemnieku saimniecību “Varavīksne”, “Raidovišķi” un “Kurmīši” īpašniekiem - Pēterim Švabam, Aleksandram Ivanovam, Ivaram Geiba -, uzņēmējiem Ruslanam Homutiņinam, Aleksandram Savickim, SIA “Agritach” un “Labiekārtošana K”. Īpašs paldies Guntai Ļaksai-Timinskai un Olitai Škutānei.



Ja pabeidzi darbu, staigā bez bēdu! Sestdienas programmas otrā daļa noritēja Skaistas ciematā. Tā bija sportiski izklaidējoša programma, bērnu atrakcijas, tai skaitā piepūšamās, un vēl zaļumballe, skanot dzīvajai mūzikai, līdz pirmajiem gaiļiem.




Aleksejs GONČAROVS