Jubilejas diskotēka

img

Kas ir talants? Prasme saskatīt to, ko nesaskata citi, sadzirdēt to, ko nesadzird citi, saprast to, ko nesaprot citi. Kā rodas šī prasme? Kas ir tā avots? Tās avots ir cilvēka spēja brīnīties … Dzīve visapkārt cilvēkam ir brīnišķīga. / VN:F [1.9.6_1107] S.Obrazcovs / Mēdz teikt, ka laiks skrien vēja spārniem… Lai cik tas šķistu neticami, bet ir vien jānotic šai tautas gudrībai. Šī gada 19. septembrī Krāslavas kultūras namā tikāmies nu jau 10. Spico talantu šovā.

Ovācijas, prieka saucieni, kopības izjūta, smaidi, atbalsts… Katrs šis pasākums ir kā pārsteigums, kā jaunas grāmatas pirmā lappuse, jo nekad tā īsti nevar paredzēt tā iznākumu. Taču vienu gan var teikt - katrs spico talantu šovs ir salīdzināms ar pozitīvo emociju jūru, kura sniedz gaišu enerģiju vēl ilgi pēc pasākuma izskaņas. 



Šogad manā profesionālajā dzīvē ir nozīmīgs skaitlis - tieši 10 gadi kopš strādāju Krāslavas pamatskolā par psihologu. Gadu laikā iepazīsti praktiski katru skolas bērnu un skolotāju, jūti skolas emocionālo atmosfēru, līdz ar to vari savu darbu plānot atbilstoši situācijai un laikam. Dziļāk iepazīstot bērnus, saproti, ka aiz katra slēpjas seriāla cienīgs stāsts. Un tā pamazām arī izkristalizējās mans kā psihologa galvenais mērķis - palīdzēt ikvienam bērnam kļūt līdzvērtīgam un atzītam skolas vidē. Un tā arī dzima ideja par spicajiem talantiem… Viss sarežģītais bieži ir ļoti vienkāršs. Nav jāmeklē tikai izcilais, acīmredzamais un par sasniegumu virsotni nav jāuzskata tikai sabiedrībā pieņemtais. Dažiem skolas bērniem varbūt ir ne gluži mācību vai skatuves talants, bet viņi patiesi lepojas ar ģimenes mīlestību, tradīcijām, kopā būšanu ar saviem mīļajiem. Citiem talants slēpjas vienkāršā vakariņu galda uzklāšanā un vēlmē palīdzēt saviem vecākiem ikdienas darbos... Un mūsdienās, kad zūd daudzas vērtības, tas ir ļoti daudz! Svarīgi ir pamanīt un palīdzēt bērnam to novērtēt, lai katrs bērns saprastu, cik viņš ir vērtīgs. Viss labais parasti rodas spontāni. Sarunās ar bērniem izrādījās, ka liela daļa nav izjutuši prožektoru gaismas starus uz skatuves, un tā pēkšņi dzima ideja par īpašu pasākumu „Skolas spico talantu šovs”, kurā būtu iespēja nepiespiestā atmosfērā bērniem, kuriem dažādu iemeslu dēļ nebija iespējas aktīvi piedalīties un sevi parādīt mācību, kultūras un sporta dzīvē, pašatklāties un demonstrēt savas prasmes, intereses un talantus uz skatuves. 



Tobrīd, gandrīz pirms desmit gadiem, tā bija pirmā tāda veida pieredze, kad uz skatuves bija iespēja sevi parādīt ikvienam, pašam izvēloties sev tīkamo uzstāšanās veidu un priekšnesumu. Bērniem, kuriem skatuvisko talantu dažādu objektīvu iemeslu bija grūti izvēlēties un nodemonstrēt, tika domāts kāds īpašs veids, kā atklāt savu unikalitāti. Daži lēkāja uz lecambumbām, veica prasmīgus vingrinājumus ar krāsainām lentām, turpmākos pasākumos bērni jau demonstrēja savas prasmes braucot ar skrituļslidām, velosipēdiem, skrituļdēļiem, motocikliem, pat, rādot trikus zirga mugurā. Un kur nu vēl dziesmas, dejas, bidbokss, dažādi mūzikas instrumenti, pat ritmiska svilpošana! Galvenais bija katram atrast savu vietu un justies svarīgam. Pirmajā šovā piedalījās tikai 29 bērni. Atceros, cik tie bija aizkustinoši brīži un milzīgs uztraukums, kad uz lielās skatuves uzstājās bērni, kuriem šāda iespēja bija pirmo reizi. Bija gan satraukums, gan asaras, gan saviļņojums un patiesa uzvaras garša. Un laikam, tieši tad dzima mūsu skolas nu jau visiem tik tīkamais sauklis “Mēs neesam ideāli - mēs esam unikāli”. Pirmais pasākums izdevās un radīja milzu interesi skolēnu, skolotāju un arī vecāku vidū. 



Es varu teikt, pieklaudzinot pie koka galda, ka mums vienkārši veicas - jau pirmajā gadā par mūsu iniciatīvām ieinteresējās LSK Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas pārstāvji un Norvēģijas Sarkanā Krusta delegācija. Viņiem šķita pievilcīga ideja par savstarpējo toleranci, iecietību, sadarbību. Tāpēc jau no nākamā gada aizsākās un turpinās vēl līdz šim brīdim mūsu sadarbības projekts “Tikai kopā sapņi kļūst krāsaini”, kura ietvaros organizējam arī spico talantu šovus.



Laika gaitā Skolas spico talantu šovs kļuva ne tikai par iecienītu skolas, bet arī starpnovadu pasākumu. Kopā ar Krāslavas pamatskolas skolēniem uz skatuves uzstājās arī mūsu draugi - Aleksandrovas internātpamatskolas audzēkņi, Dagdas vidusskolas, Varavīksnes vidusskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Indras pamatskolas, Robežnieku pamatskolas skolēni un, protams, mūsu draugi un atbalstītāji - ciemiņi no Norvēģijas. 



Lai arī parasti pasākums notika mācību gada beigās, šoreiz nolēmām mūsu sadarbības partneriem – norvēģiem - par godu organizēt to rudenī. Arī šoreiz mūsu jubilejas pasākums bija starpnovadu, jo kopā ar Krāslavas pamatskolas skolēniem uz skatuves uzstājās Dagdas vidusskolas, Aleksandrovas internātpamatskolas un Krāslavas Valsts ģimnāzijas audzēkņi. Taču pasākuma otrajā daļā – JUST DANCE festivālā - ar milzu degsmi un azartu visiem šova dalībniekiem pievienojās arī mūsu draugi no Norvēģijas, Robežnieku un Indras pamatskolas, Varavīksnes vidusskolas, kā arī mazie ciemiņi no PII “Pienenīte”. Pasākumu atklāja virtuozs akordeonists no Dagdas vidusskolas Artūrs Trepša. Viņš tik prasmīgi pārvalda akordeonu, ka ar savu muzicēšanu burtiski apbūra ikvienu klātesošo. Sekoja Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītājas Lidijas Migļānes apsveikuma uzruna, kura iedvesmoja ikvienu pasākuma dalībnieku. Un tad bija iespēja desmit minūtēs ielūkoties spico talantu šova desmit gados… Laika rituma un emocionālo noskaņu radīja R.Paula mūzikas pavadījums un elegantie dejotāji Ričards Škagals un Evita Gorenko, Armands Stepiņš  un Karina Bobiča, Dāvids Plotiņš un Emilia Skerškāne…. Alīnas Valteres skanīgā balss un sirsnīgais dziedājums neatstāja nevienu vienaldzīgu, bet nostalģiski ļāva kavēties atmiņās … Jā, desmit gadi, kā viens mirklis… Daudzi pirmā šova dalībnieki nu jau ir pieauguši. Bet - esmu bezgala lepna, ka šajā pasākumā piedalījās bērni, kuri nu jau ir Krāslavas pamatskolas absolventi, bet ir piedalījušies gandrīz visos iepriekšējos spico talantu šovos, tāpēc bija klāt arī šoreiz… Tas nozīmē, ka mēs darām visu pareizi, jo labais un vērtīgais nekad nepazūd, bet tikai kļūst lielāks un nozīmīgāks.



Kā skaists sveiciens un pārsteigums mūsu atbalstītājiem bija norvēģu tautas deja, ko kopā ar 3. klašu bērniem sagatavoja skolotājas Inta Beikule un Valntīna Geka. Tā kā tas bija jubilejas pasākums ar saldumiem un torti, neiztika arī bez saldummīļa Karlsona un mazā brālīša. Šoreiz atraktīvā Karlsona lomā iejutās Krāslavas pamatskolas skolotāja Dace Samsonoviča, bet mazā brālīša, kurš desmit gadu laikā nu jau bija izaudzis par staltu jaunekli, lomā - Krāslavas Valsts ģimnāzijas audzēknis Armands Vagals. Jāpiebilst, ka Armands ir viens no retajiem, kurš bija uzticīgs spico talantu šovam visus gadus! Tieši Armands pieteica brīnišķīgus nepieradinātās modes priekšnesumus no Aleksandrovas internātpamatskolas “Melnais un baltais” un Dagdas vidusskolas ”Svētku kokteilis”. Atlika tikai pabrīnīties, cik liela fantāzija un milzīgs darbs bija ieguldīts, lai sagatavotu tik izsmalcinātus tērpus un iemācītos graciozi defilēt uz skatuves!



Liels pārsteigums bija Krāslavas Valsts ģimnāzijas sagatavotais priekšnesums gangsteru stilā ar sirsnīgu uzrunu, negaidītiem pavērsieniem darbībā un izsmalcināti gaumīgiem tērpiem. 



Un tad pusstundas garumā ilgi lolotās idejas piepildījums - 1.JUST DANCE festivāls!!! Īpašs PALDIES par emocijām eksspicajiem, kuri kopā ar pamatskolas bērniem iesaistījās deju maratonā, ar savu deju viņus iedrošināja un ļāvās emociju un dejas valdzinājumam un varai - Alīnai Valterei, Armandam Vagalam, Artim Ļaksam, Katrīnai Lupikai, Katrīnai Ļaksai, Margaritai Zaharovai, Laurai Kurpenikai, Evitai Gorenko, Ričardam Škagalam, kā arī mūsu gangsteriem - Arnim Japiņam, Romānam Šardakovam un Danielm Dukaļskim! Deju maratona laikā, lai vēl vairāk iedrošināt dalībniekus, ciemos ieradās arī divi milzu dinozauri, kas arī ļāvās dejas burvībai un ritmiem.



Noslēgumā LSK Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas izpilddirektores Sandras Molotokas pateicības vārdi gan norvēģu draugiem, gan pasākuma dalībniekiem un īstenotājiem. Karlsons, gangsteru pavadībā, tomēr atgrieza torti un desmit svecītes un kopā ar Krāslavas pamatskolas direktori Viju Konceviču pasniedza pateicības saldās dāvanas visiem dalībniekiem.



Liels paldies visiem pasākuma dalībniekiem un atbalstītājiem par pozitīvo atmosfēru un aktivitāti! Īpašs paldies mūsu ideju un mērķu atbalstītājai LSK Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas izpilddirektorei Sandrai Molotokai, Krāslavas pamatskolas direktorei Vijai Koncevičai un direktores vietniecei audzināšanas darbā Skaidrītei Gasperovičai! Pateicamies Krāslavas un Dagdas novadu sadarbības skolām par atsaucību un līdzdarbību! Paldies par sadarbību Krāslavas kultūras nama kolektīvam, laikrakstam “Ezerzeme” (personīgi Aleksejam Gončarovam), informatīvajam portālam “Krāslavas vēstis” (personīgi Jurim Rogam). Sirsnīgais paldies par atbalstu un sadarbību norvēģu organizācijai Røde Kors  Nord-Trøndelag!



Sirsnīgie pateicības vārdi, labi vēlējumi, ziedi, smaidi, laimīgas bērnu sejas un pozitīvi labvēlīga atmosfēra… Ja mēs varam ikdienā uzburt kādam kaut mazu laimes mirkli, varam būt gandarīti, ka diena nav bijusi veltīga…



Tikai kopā sapņi kļūst krāsaini!




Velta DAŅIĻEVIČA