Ar bagātīgu pasākumu programmu nosvinētas “Annas Dagdā”

img

Katru gadu jūlija nogalē gleznainā Latgales pilsēta Dagda svin savus lielākos svētku – Annas dienu. Šie svētki pulcē kopā iedzīvotājus un viesus, lai svinētu un baudītu dažādas aktivitātes.
Annas diena Dagdā tiek atzīmēta ar daudzveidīgu pasākumu programmu, kas piedāvā izklaides un atpūtas iespējas visām vecuma grupām. Svētku ietvaros notiek koncerti, sporta sacensības, vietējie amatnieki piedāvā savus izstrādājumus gadatirgū.

Pirmā pasākumu diena šogad iekrita tieši 26. jūlijā – Annas dienā, uzsākot svētkus ar gadatirgu. Kā ierasts tirgus pulcēja vietējos, tuvos un tālos amatniekus un mājražotājus, kuri piedāvāja savus izstrādājumus – garšvielas, tējas, alu, kvasu, dabīgo akmeņu rotas, sveces, adījumus, linu izstrādājumus, gaļas izstrādājumus, BIO sulas, sīrupus, medu, koka izstrādājumus un daudzas citas noderīgas lietas.  Tirgus bija ne tikai vieta pirkumiem, bet arī iespēja iepazīties ar amatnieku meistarību un radošumu.



 Jānis Maļkevičs, Evija Maļkeviča-Grundele un Ilmārs Vecelis Jānis Maļkevičs, Evija Maļkeviča-Grundele un Ilmārs Vecelis



Pēc gadatirgus visi tika aicināti apmeklēt cepļa izņemšanu Runčukos (Andrupenes pagasts), lai septīto gadu pēc kārtas godinātu saimnieču dienu. Īpaši bija gaidītas Annas, kurām pasniedza tikko no cepļa izņemtos māla izstrādājumus.





Pasākumu kuplināja Jūrmalas Kultūras centra folkloras kopa “Mare”.



Apmeklētāji varēja baudīt saimnieku gatavoto sieru, pīrāgus, zupu.



Dienu noslēdza nakts strītbols Jauniešu iniciatīvu centrā “Parka rozes”, kur jaunieši cīnījās par godalgotām vietām.



Otro svētku dienu atklāja ar pludmales volejbola 2x2 sacensībām Dagdas pludmalē. Klātesošie ar lielu aizrautību vēroja un juta līdzi saviem favorītiem.



Vakarā visi pulcējās uz lielo svētku koncertu Dagdas muižas parka estrādē.  Pasākumu atklāja Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, veltot apsveikuma vārdus šajos svētkos.



Deju soļu ritmi un dziesmu melodijas piepildīja vakaru. Jauniešu deju kolektīvi satikās dejā, radot prieku un enerģijas pilnu atmosfēru. Deja mainījās viena pēc otras - katra nākamā savādāka, interesantāka, kas lika skatītājiem aizturēt elpu līdz pat koncerta izskaņai.





Dagdas Kultūras centra vadītāja Inese Plesņa sveicot visus klātesošo svētkos, pasniedza pateicības Dagdas vidusskolas 8.-11. klašu deju kolektīvam “Atspolīte” (vadītāja Marika Vaičule), Dagdas vidusskolas 3.-4. klašu deju kolektīvam “Ritenītis” (vadītāja Aina Murāne), Dagdas TDA “Dagda” (vadītāja Marika Vaičule), Viļānu KN Jauniešu deju kolektīvam “Austra” (vadītāja Lūcija Kukaine), Kaunatas TN jauniešu deju kolektīvam “Rasa” (vadītāja Alla Silova), Latvijas Universitātes deju ansamblis “Pērle” (mākslinieciskais vadītājs Raimonds Dzintars. Repetitori: Juris Gogulis, Ignats Ančāns, Marga Apsīte) un Kultūras un mākslas centra “Ritums” VPDK “Rits” (mākslinieciskais vadītājs Raimonds Dzintars. Repetitore Keita Straume).





Koncertu turpināja grupa MARYSANA band, kura skatītājiem pēc dejotāju priekšnesumiem, pašiem ļāva iejusties dejotāju lomā. Protams, visi ar nepacietību gaidīja grupu CITI ZĒNI, kas ar savām dziesmām un enerģiju iekaroja klausītāju sirdis.



Par zaļumballi līdz rītausmai rūpējās grupa DABASU DUROVYS. 





Neatņemama Annas dienas svētku sastāvdaļa ir svētdienas dievkalpojums, kurā cilvēki pulcējas, lai lūgtu svētību un pateicību par aizvadīto gadu. Kā katru gadu, arī šogad visi tika gaidīti Beresnes Svētās Annas Romas katoļu baznīcā, lai atzīmētu ceturto Pasaules vecvecāku un senioru dienu, kuras tradīciju iedibināja pāvests Francisks. Šogad kā šīs dienas moto un šai dienai rakstītā vēstījuma tēma ir izvēlēti psalma vārdi: “Nepamet mani, kad kļūšu vecs.” Tika aizlūgts par sirmgalvjiem, vecvecākiem, visiem tiem vecajiem cilvēkiem, kas savas vecumdienas pavada vientulībā.





Un kā pasākuma noslēguma daļa izskanēja putu ballīte bērniem Dagdas Kultūras centra pagalmā kopā ar DJ Gunchu. Lietus netraucēja bērniem baudīt putu priekus, iet rotaļās ar Sonic varoni. Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs! Lai atpūstos no dejām putās vai arī pirms došanās turp, bērni varēja piedalīties radošajās darbnīcās - zīmēt, veidot, griezt.





Paldies visiem, kas bija kopā! Tiksimies nākošgad!



Sanita KARPOVIČA, Dagdas Kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste



Sanitas KARPOVIČAS un Ivetas LEIKUMAS (Runčukos) foto