Radošās darbnīcas bērniem ar īpašām vajadzībām

img


Bērni ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenes bieži saskaras ar specializēta atbalsta un resursu trūkumu. Reaģējot uz šiem izaicinājumiem, Latvijas Autisma biedrība sadarbībā ar Labklājības ministriju īsteno psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērniem ar autismu un viņu ģimenes locekļiem “Atbalstīt ceļā”, kas ietver arī izbraukuma atbalsta grupas un radošās darbnīcas dažādās Latvijas pilsētās. Šīs radošās darbnīcas paredzētas bērniem ar autismu, lai mazinātu komunikācijas traucējumus, uzlabotu patstāvību un spēju veiksmīgāk iekļauties mūsdienu sabiedrībā.

11. augustā Krāslavas māmiņu kluba telpās Pils ielā 5 notika radošās darbnīcas bērniem ar īpašām vajadzībām. Krāslavu apmeklēja darba grupa, kurā bija Līga Radiņa, Irmgarde un Jānis Košeļevi, Līga un Ainārs Eidoni, Ella Ruicēna un Maksims Zasurcevs. Biedrības darbinieki un brīvprātīgie vadīja darbnīcas bērniem, sarunājās ar vecākiem, kā arī iepazinās ar Krāslavas bērnu sociālās rehabilitācijas centra “Mūsmājas” piedāvātajām iespējām. Krāslavā pieejamās tehniskās iespējas tika augsti novērtētas.



Svētdienas pēcpusdienā Krāslavas novada bērniem bija iespēja apgūt iemaņas tehniskajā jomā, kā arī ļauties radošumam. Robotikas un programmēšanas pamatu nodarbībā bērni mācījās strādāt ar vienkāršiem robotiem, vadīt tos un veikt uzdevumus, kuros nepieciešama loģiskā domāšana. Šī pieeja ne tikai attīsta tehniskās prasmes, bet arī uzlabo kognitīvās funkcijas un koncentrēšanās spējas.



Radošās darbnīcas, piemēram, zīmēšana un darbošanās ar mālu, deva bērniem iespēju izpausties caur mākslu. Tas ne tikai veicināja iztēli, bet arī palīdzēja mazināt stresu un trauksmi.



Tikmēr vecāki savā starpā dalījās pieredzē, pārrunāja metodes un pieejas bērnu ar īpašām vajadzībām audzināšanā un izglītošanā.



Radošo darbnīcu noslēgumā eksperti atzīmēja, ka bērniem patika apgūt jaunas tehnoloģijas un radošas pieejas. Būtiski, ka nodarbības noritēja nepiespiestā gaisotnē. Daudziem palīdzēja tuvinieku, piemēram, brāļu vai māsu, klātbūtne. Mierīgā atmosfēra ļāva katram bērnam izpausties.



Ir svarīgi turpināt attīstīt šādas iniciatīvas, iesaistot tajās arvien vairāk speciālistu un brīvprātīgo. Tas palīdzēs izveidot iekļaujošu sabiedrību, kurā katrs bērns var attīstīties un realizēt savu potenciālu. Šādu bērnu atbalstīšana ir ne tikai palīdzība atsevišķām ģimenēm, bet arī ieguldījums mūsu sabiedrības nākotnē.



Uzmanība jāpievērš arī vecāku apmācībai un informēšanai, jo viņiem ir galvenā loma bērnu dzīvē un attīstībā. Izglītības programmas un semināri vecākiem palīdz labāk izprast savu bērnu vajadzības un nodrošināt viņiem rīkus efektīvai sadarbībai.



Svētdienas darbnīcas - lieliska iespēja bērniem paplašināt redzesloku, vecākiem saņemt speciālistu padomu, bet speciālistiem skaidrāk izprast tālu no Rīgas dzīvojošo ģimeņu vajadzības un situāciju.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto