Krāslavu darba vizītē apmeklēja Saeimas priekšsēdētāja un divi ministri

img


8. augustā Kultūras ministrijas organizētajā apaļā galda diskusijā “Latgales reģionālo mediju institucionālais atbalsts Latvijas drošības kontekstā”, kas notika Krāslavas kultūras namā, piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, kultūras ministre Agnese Lāce un klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Reģionālos medijus pārstāvēja Ivonna Plaude, Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja, laikraksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” galvenā redaktore un aicinātie vietējie mediji, tai skaitā laikraksta “Ezerzeme” redaktore Jeļena Avsjukeviča un valdes locekle Iveta Leikuma.



Diskusijā tika spriests par Latgales reģionālo mediju šā brīža situāciju, un valsts atbalstu, kā arī potenciālajiem nākotnes institucionālā atbalsta risinājumiem visiem reģionālajiem drukātajiem medijiem.



Ivonna Plaude diskusijā norādīja, ka reģionālie mediji vairumā gadījumu strādā ar zaudējumiem, tērējot uzkrājumus un attiecīgi neapmaksājot žurnālistu darbu, kas "balstās uz vecākās vai vidējās paaudzes aizrautību, ieradumu un zināmā mērā - spēju upurēties" un galvenie izaicinājumi, ar kuriem saskaras Latvijas reģionālie mediji, ir negodīgas konkurences apstākļi, kas izpaužas dažādi, taču reģionālo drukāto mediju gadījumā vislielākās problēmas sagādā pašvaldību intervence mediju tirgū. Runa ir par drukātajiem, it kā bezmaksas izdevumiem, kurus patiesībā apmaksā nodokļu maksātāji, bez viņu piekrišanas.



Varu minēt piemēru, kā šī izkropļotā konkurence darbojas - Krāslavas pilsētas svētkos, pie mūsu galdiņa, vairāki cilvēki jautāja, vai “Ezerzeme” pieejama bez maksas. Tai pašā laikā neviens neiedomājās pajautāt, vai eļļā ceptais kartupelis vai alus pieejams bez maksas.



Cienījamie lasītāji, ceram, ka esat pamanījuši un novērtējuši Mediju atbalsta fonda finansētos projektu rakstus mūsu laikrakstā. Lūdzam arī jūsu atbalstu - abonējiet laikrakstu “Ezerzeme” - abonentu skaits ir viens no kritērijiem, no kura ir atkarīgs projektiem piešķirtais atbalsts.



Tāpat, kā izaicinājumu reģionālajiem medijiem Ivonna Plaude minēja apkalpojošo nozaru - pasta un tipogrāfijas - monopolu.



Lai nepārmaksātu, aicinām visus, kuriem ir iespēja, abonēt laikrakstu klātienē - redakcijā, vai rakstot uz e – pastu vai zvanot redakcijas darba laikā pa tālruni 65681464.



Lai nepaaugstinātu laikrakstu cenu, reģionālie mediji vēlas, lai tiktu sniegts pilns atbalsts pasta piegādēm laukos vai tiktu nodrošinātas drukas kompensācijas, kā arī to, lai reģionālajiem medijiem tiktu piemērots 0% PVN.



Kultūras ministre Agnese Lāce diskusijā uzsvēra, ka 2025. gada valsts budžeta kontekstā KM informatīvās telpas stiprināšanai aicinājusi piešķirt papildu finansējumu prioritārajos pasākumos.



Cerēsim uz atbalstu gan no valdības, gan jums, cienījamie lasītāji!



 



Iveta LEIKUMA