“Namejs 2024” Krāslavā

img


No 2024. gada 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības „Namejs 2024”.

Mācībās „Namejs 2024” piedalās karavīri un zemessargi no visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tostarp valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri.



Mācības “Namejs ” ir iepriekš plānotas un visā Latvijā norisinās kopš 2014. gada. Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, kurām pastāvīgi jābūt augstā līmenī.



Mācībās “Namejs 2024” iesaistīti sabiedroto karavīri no ASV, Igaunijas un Lietuvas, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošās NATO daudznacionālās kaujas grupas, NATO daudznacionālās brigādes Latvijā štāba, NATO spēku integrācijas vienības Latvijā (Nato Force Integration Unit Latvia), Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā (Task Force Latvia). Mācību norisi atbalsta Apvienotie reaģēšanas spēki (Joint Expeditionary Force), kā arī dažādu līmeņu NATO štābu pārstāvji. Mācībās piedalās aptuveni 11 000 Latvijas un sabiedroto karavīri un zemessargi.



Krāslavā 2024. gada 20. septembrī notika viens no mācību “Namejs 2024” mācību posmiem. Par mācībām “Namejs 2024” stāsta  Latvijas Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Riteņu bruņutehnikas vada komandieris, leitnants Kristaps Priedītis:



 



Pašlaik Latvijā notiek mācības “Namejs 2024”, rudens sadaļas ietvaros Vidzemē, Latgalē un Sēlijā veicam Latvijas armijas reprezentēšanu, parādam armijas  klātbūtni, trenējamies risināt dažādus loģistikas jautājumus, kas saistīti ar mūsu pārvietošanos, utt.



Vai jūsu patrulēšana Krāslavas ielās iekļaujas jūsu darbības plānā, jeb tā ir nejauša?



Tas bija iepriekš plānots, maršruts saskaņots ar vietējo pašvaldību, lai neradītu nekādas problēmas vietējiem iedzīvotākiem, lai netraucētu viņu ikdienu, izvēlēti pietiekami plaši ceļi, lai netraucētu iedzīvotāju pārvietošanos, gan lai reprezentētu mūsu klātbūtni.



Kāds iespaids jums radās patrulēšanas gaitā, tiekoties ar krāslaviešiem?



Bija iedzīvotāji, kuri bija ļoti pozitīvi noskaņoti, kas māja ar rokām, uztaurēja no mašīnām un smaidīja, bija iedzīvotāji, kuri atstāja arī vienaldzīgu iespaidu, diemžēl, likās, ka viņu ikdienas rūpes vai kādi darbi, vai kādas citas lietas viņus neuztrauca, tas, kas notiek viņus pat īsti neinteresēja.



Bez tehnikas apskatīšanas, kura izvietota pie Krāslavas novada Kultūras nama, jums ir vēl kādi pasākumi Krāslavā?



Krāslavas ģimnāzijā un Varavīksnes vidusskolā bija prezentācija,  tā notiks arī te, Kultūras namā, kur varēs piedalīties visi interesenti.



Vai jums bija tikšanās ar Krāslavas novada domes vadību?



Latvijas Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis tikās ar domes vadību.



Vai Latgalē būs vēl līdzīgas Latvijas bruņoto spēku aktivitātes?



Baiba Dzelme, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kapteine: Esmu blakus kolēģiem, lai palīdzētu viņiem komunikācijā ar vietējiem iedzīvotājiem. Mēs šādi rīkojamies jau otro gadu, arī pagājušo gadu mēs braukājām pa Latvijas pilsētām, rādījām armijas tehniku, kājām un ar tehniku patrulējām pilsētu ielās, tas bija arī mācību “Namejs 2023” ietvaros. Kas būs nākamgad, prognozēt pagaidām nevar.



Krāslavā esam tikai šodien, vienu dienu.



 



Paldies, ka atradāt laiku intervijai!



 



Valdemārs Gekišs



Autora foto