Aglonas regate – debeszils krasts, azarts un līksmība

  • Sports
  • 28.06.2019 10:42
  • 417 skatījumi
img

Aglona, ciemats gleznainā Cirīšu ezera krastā – īsta paradīze, kas ir kā radīta lieliskai vasaras atpūtai. Katolicisma šūpulis un Zilo ezeru zemes Latgales pērle!

Šeit radās lieliska tradīcija – gada garākajā dienā rīkot Līgo regati. Un kur vēl atradīsiet tik brīnišķīgu vasaras atpūtas vietu – ciemata robežās, blakus skolai, ir ērta estrāde un labiekārtota pludmale! Mazajos ezeros jūnija ūdeņi ieguvuši zaļganu nokrāsu, bet šeit ezera dibens ir pārredzams divu līdz trīs metru dziļumā. Svētdienas rīts – vēl labāku nevar vēlēties: skaidras zilas debesis, viegls vējiņš, tāpēc noteiktajā laikā pulcējās gana daudz vasaras svētku dalībnieku. Vietējie un atbraucēji, kas patvērušies pie dabas no lielo pilsētu svelmes. Starp sportistiem pārsvarā bija vecāki ar bērniem. Taču svētkus rotāja arī vectētiņu un vecmāmiņu, kas skaļi prognozēja par iespējamajiem uzvarētājiem, klātbūtne.



Zīmīgi, ka pludmale gada laikā ir kļuvusi ievērojami skaistāka. Divas pontonu piestātnes – pilnīgā kārtībā, atpūtas un zvejas airu laivas šūpojas vieglos viļņos. Žilbinoši balti sup dēļi un katamarāni. Moderni pludmales peldlīdzekļi – jaunākā Eiropas projekta rezultāts. Un galvenais – katamarānus gan pieaugušajiem, gan bērniem, kā arī sup dēļus visi atpūtnieki var izmantot bez maksas! Kur vēl tāds pašvaldības dāsnums? Un drošības tehnika augstākajā līmenī: par mazu, pusotra desmita, peldēšanas līdzekļu flotili atbild pieredzējušais instruktors Andris Kurmis. Viņš, arī sporta organizators, kopā ar Aglonas kultūras centra vadītāju Guntu Gulbi-Kalvāni ir Jāņu dienas regates galvenie tiesneši.



Sporta svētku programmas nagla – airētāju sacensības. Reģistrējās astoņas komandas – pilnīgi pietiekami. Pēc izlozes skaisti startēja Voldemārs Matisāns, Andris Botors un stūrmane Linda Matisāne. Neticēsiet: līderu sporta stils tāds, it kā trijotne regatei būtu gatavojusies jau ilgi un apzināti. Īsta meistarklase, kas lika konkurentiem iegrimt pārdomās. Ūdens distance nopietna – gandrīz trīs kilometri. Mēs, līdzjutēji, finišā sagaidījām pirmo trijnieku ar skaļiem aplausiem. Noģērbuši glābšanas vestes, airētāji uzreiz pārvērtās par peldētājiem. Patiess sporta prieks, divkāršs ūdens cienītāju brīvā laika pavadīšanas prieks. Starp galveno balvu pretendentiem bija arī tālie viesi, kuri pirmo reizi turēja rokā airus. Un tad šādi braucieni izvērtās par humoristisku šovu, kad daudzie līdzjutēji bēra jokus kā no pārpilnības raga. Tiklīdz astotā laivu ekipāža finišēja, uz starta iznāca sup dēļu kapteiņi. Faktiski uz dēļa jābūt vienam airētājam stāvot, bet, tā kā jaunie peldlīdzekļi joprojām ir jaunums, tad, pēc organizatoru plāniem, katram dēlim bija paredzēti divi airētāji, kuri airēja… tupus uz ceļiem. Jautri un asprātīgi, bet rezultātā – regates jautrais rotājums bija labāks nekā plānots.



Jāņiem un Līgām atsevišķas sacensības – sacīkstes ar katamarāniem. Daiļā dzimuma pārstāvēm paveicās: ne pārāk saspringtajā cīņā zelta balvu ieguva Līga Čarpakova, sudraba balvu – Aglonas regates jaunākā dalībniece Līga Lauska . Vairāk Līgu nebija. Toties galvenie Jāņu dienas vaininieki bija septiņi! Katrs grieza ūdens velosipēda pedāļus tā, ka zem katamarāniem gandrīz vai ūdens sāka vārīties. Katram Jānim krastā bija sava atbalsta komanda, tāpēc man šķiet, ka šis konkurss bija visskaļākais. Noskalojot sviedrus, ūdens šova galvenie varoņi steidzās ēnā, kur virmoja noslēguma konkursa kaislības – alus malkošana. Dāmu nominācijā reģistrējās tikai viesi, bet mēs, līdzjutēji, uzreiz uzminējām, ka vietējām dāmām šis izklaides veids nav pats aktuālākais. Toties vīri alus sektorā cīnījās kā bruņinieki. Un, ja ūdens distancēs muskuļus vingrināja jaunieši un vīrieši labākajos gados, tad iesala dzēriena dzeršanas uz ātrumu mākslā ārpus konkurences bija regates vecākais dalībnieks Jānis Repša. Gaišā alus pudeli favorīts iztukšoja 16 sekunžu laikā! Sudraba kausu saņēma Ivars Šnepsts, bronzas – Jānis Daukšts.



Tagad par regates galvenajiem varoņiem. Airētāju sacensībās, protams, galveno balvu ieguva komanda “Dzimtenīte” – Voldemārs, Linda Matisāni un Andris Botors. Otrajā vietā “Bernānu” trijnieks – Valdis, Sandis Livdāni un Konstantīns Ivanovs. Bronzas ieguvēji RS ekipāža – Aleksandrs Serovs, Kitija Kalinķeviča un Ilmārs Repša. Jāņu sacensībās uz katamarāniem izcēlās Jelisejevs, Rutka un Lauskis.



Lieliskas balvas un piemiņas suvenīrus sagādāja Aglonas novada, kur īpaši rūpējas par veselīgu dzīvesveidu, dome. Regate-2019 sporta kaislību un jautrības ziņā pārspēja visas iepriekšējās!



Aleksejs GONČAROVS