Eiropas čempions - krāslavietis!

  • Sports
  • 16.08.2019 19:00
  • 584 skatījumi
img

Prasme katru dienu pārvarēt sevi piemīt spēcīgiem, drosmīgiem cilvēkiem, kuri ir izvirzījuši mērķi. Viss sākas ar ģimeni ...

Mēs nejauši satikāmies pilsētas centrā augusta pirmajās dienās. Tēvs un dēls Plociņi – nepārspīlējot! – ir Krāslavas rota. Izskatās tik līdzīgi kā divas ūdens lāses, pēc ķermeņa uzbūves – spēkavīri. Vecākais, Ilmārs, man aši pastāstīja par jaunākajiem notikumiem sportā: “Mēs braucam uz Eiropas čempionātu, Aivis ir pamatīgi sagatavojies, ir cerības...” Piedalīšanās kontinentālajā čempionātā jau kā tāda ir izcils notikums, bet godalgota vieta ir ikviena jaunā sportista sapnis. No visas sirds novēlēju ģimnāzijas audzēknim veiksmi, un mēs vienojāmies tikties redakcijā pēc viņu atgriešanās no Luksemburgas. Kad viņi pārkāpa redakcijas slieksni, tēva un dēla mirdzošajās sejās atspoguļojās īsta laime. Man likās, ka Ilmārs gavilē vairāk, bet Aivis bija mazliet samulsis. Zelta medaļa Eiropas čempionātā pauerliftingā - klasiska spiešana guļus! Aizritējusi smaga cīņa Eiropas platformā: krāslavietis savā kategorijā bija gan jaunākais, gan vieglākais. Tas tagad paver cerību veiksmīgi uzstāties 2020. gada pasaules čempionātā Lietuvā.



Luksemburgas finālā svara kategorijā līdz 83 kg starp jauniešiem tikās piecu valstu - Francijas, Beļģijas, Slovēnijas, Čehijas un Latvijas - pārstāvji. Krāslavietis bija pats vieglākais - 77,320 kg. Bīstamākais sāncensis - francūzis Vanie Matju. Ar vienu mēģinājumu viņš reģistrēja 150 kg smagas spiešanas rezultātu. Bet visi trīs latvieša piegājieni izraisīja sensāciju vilni. Pirmais veiksmīgais mēģinājums - 155 kg smaga stieņa spiešana guļus - Latvijas rekords! Otrais piegājiens ar rezultātu 160 kg - sporta meistara norma izpildīta, trešais rezultāts 162,5 kg - kontinentālais rekords starp jauniešiem! Rezultātā Eiropas čempiona zelta medaļa un kauss jauniešu grupā starp absolūtajiem uzvarētājiem, ko krāslavietim pasniedza Starptautiskās Pauerliftinga federācijas prezidents Gastons Paražs. Slovākijas svarcēlāja bronzas rezultāts - 137,5 kg. 



Ar ko viss sākās? Sākās ar sava sporta veida meklēšanu, kur dēliem palīdzēja gādīgie vecāki - Ilmārs un Svetlana Plociņi. Starp citu, ar sportu ir draugos arī vecākais dēls Rihards, Nacionālās aizsardzības akadēmijas students. Aivis izmēģināja savus spēkus ložu šaušanā, slēpošanā, karatē, bet tomēr izvēlējās stieni. Spēcīgo brāļu intereses sakrita, un tēvs sporta zālei atvēlēja verandu. Ar mājas stieni viss arī sākās. Tagad daudzsološais Krāslavas spēkavīrs trenējas Krāslavas Valsts ģimnāzijas zālē. Gatavošanās Eiropas čempionātam – četri līdz pieci triju stundu ilgi treniņi nedēļā. Un kas nav mazsvarīgi: faktiski Aivis patstāvīgi nodarbojās ar svarcelšanu, un rezultāts bija fantastisks - pieckārtējs Latvijas čempions! Un uz Eiropas čempionāta zelta pjedestāla Latvijas sportistu telefoniski konsultēja treneris Jurijs Ivaņušins no Sanktpēterburgas - tiešraides laikā no Luksemburgas. 



Izcila uzvara, un ir visas iespējas kļūt par stiprāko uz planētas starp jauniešiem. Neaizmirstamākais brīdis - Latvijas Republikas himnas atskaņošana, kad mūsu sportists tik tikko valdīja prieka asaras. 



Fotoattēlos: Luksemburgā ar Starptautiskās Pauerliftinga federācijas prezidentu Gastonu Paražu un tēvu.



Aleksejs GONČAROVS