“Čadu kauss 2019” atvasaras plaukumā

  • Sports
  • 04.10.2019 22:10
  • 874 skatījumi
img

Ikvienam ir savs liktenis, bet laime noteikti uzsmaidīs tam, kam izdevies atrast savas dzīves galveno mērķi.

Ar zirgu sporta veterānu Nikolaju Galilejevu esam pazīstami jau četras desmitgades. Esmu veltījis lauku darba rūķim ne vienu vien rakstu un kārtējo reizi ar pilnīgu pārliecību varu apstiprināt: viņa dzīves jēga ir pastāvīgs darbs. Zemes darbs, jo viņš no lauku senčiem ir mantojis darba mīlestību, bet iepriecinājums - sporta zirgi un skrejceļš. Ļoti labi atceros Koļu jaunībā, labāko “Brīvības” kolhoza braucēju, un, kad pienāca jauni mērnieku laiki, Galilejevs nekrita izmisumā. Neskatoties uz pieticīgo saimniecības rentabilitāti, viņš ne tikai savilka galus, bet arī spēja katru nopelnīto repšiku, latu, vēlāk arī eiro atlikt savam hobijam - šķirnes zirgu audzēšanai. Un tagad, 65 gadu vecumā, ir sasniegta lieliska dzīves robeža - saimniecībā "Čadi" ir izaudzēti astoņi tīrasiņu sporta zirgi. Neapšaubāmi zirgu audzētājam Nikolajam Galilejevam ir ar ko lepoties: pirms četriem gadiem viņa lolojums vārdā Koman Shell ieguva prestižo Derbija kausu Tallinas hipodromā. Lūk, arī Eiropas līmenis! Un, ja vēlaties - sporta sensācija ne tikai Baltijas mērogā.



Pats slavenais braucējs ar gadiem, nezaudējot sportisko azartu, joprojām piedalās sacensībās ar jauniem sportistiem. Turklāt spītīgi pierāda, ka vecs zirgs vagu dzen labi. Ja nopietni, tad zirgu skriešanas sacensībās daudz ir atkarīgs no zirga, nevis no braucēja. Pilnvērtīgus sacensību zirgus vajag audzēt, pastāvīgi trenējot, un tam ir nepieciešama sporta bāze. Gadu gaitā Nikolajs tika pats pie sava skrejceliņa, un viņa sapnis piepildījās tieši pirms desmit gadiem. Tā nu sagadījies, ka sacensības “Čadu kauss 2019” notika jubilejas gadā. Īpašniekam nav bagātu sponsoru, pieticīgais hipodroms pagaidām nav īsti pielāgots skatītāju komfortam. Svarīgs ir kas cits: sportisti,  sacensību līdzjutēji atbrauc, uzstājas un aizved kaut arī pieticīgas, bet tomēr neaizmirstamas balvas. Galvenais ir domubiedru saziņa, pieredzes un iespaidu apmaiņa. Draugu kompānija ir ļoti vērtīga.



Par spīti laika ziņām septembra pēdējā sestdiena bija lieliska - īsta atvasara! Un tā sagadījās, ka starp pieteiktajiem braucējiem vairākums bija daiļā dzimuma pārstāves. Cita par citu daiļāka un katrai  ir daudz kausu un medaļu. Sacensību saimnieks un organizators šoreiz izskatījās kā vienīgais gailis krāšņajā lauku sētā. Šeit vairs nav džentlmeņu noteikumu, te par katru cenu vajag aizstāvēt vīriešu prestižu! Nav vairs uz ko paļauties, tas gadījums, kad arī viens ir karotājs.



Pirmais brauciens - līdzjutēju iesildīšana. Braucēji parādījās uz starta ar divgadīgiem zirgiem. Var sacīt, sporta rezerve, daudziem rikšotājiem tās bija pirmās sacensības. Vēl priekšnesuma laikā mēs nevarējām vien noskatīties uz Galilejeva Karalieni, Komandor un Carmen River meitu, izaudzētus "Čados". Tas nebija pats aizraujošākais brauciens, tāpēc par minūtēm un sekundēm diplomātiski paklusēšu. Par pirmās galvenās balvas ieguvēju kļuva Ilze Rudzīte no Ciblas, sudrabu ieguva viņas novadniece Ilona Malahova (Ludzas novads), mūsu Nikolaju bronza neiepriecināja, bet pat manāmi sadusmoja. Ko var gribēt no jauniem rikšotājiem, Karalienei tas bija pirmais starts.



Žurnālistam jābūt objektīvam, bet pats grēkoju: vienmēr turu īkšķus par savējiem. Un, kad iesildīšanās laikā pirms starta no četriem rikšotājiem atpazinu Evelīnas Koledas skaistuli Delot Tooma, lūdzu debesīm, lai tās palīdz Robežnieku dīvai. Tas līdzēja: 1600 metru distancē ar laiku 2.11.04 Evelīnai izdevās pārspēt pieredzējušo Ilonu Malahovu. Trešajā vietā Ciblu pārstāve Sandra Soikāne.



Aizsteidzoties uz priekšu, pateikšu, ka trešais brauciens kļuva par dienas rotu. Mēs, līdzjutēji, bijām noraizējušies, jo Nikolajs Galilejevs cīnījās par galveno balvu ar slaveno latviešu braucēju Tatjanu Martinsoni no Garkalnes, viņas novadniece Ilona Pavlova - arī spēcīga konkurente. Sportā nav sīkumu, zirgu skriešanas sacensībās daudz kas ir atkarīgs no veiksmīga starta. Joprojām nesaprotu, kā Nikolajam izdevās panākt neticamu izrāvienu pirmajā puslokā. Visticamāk, šeit vietā teiciens “Mājās arī sienas palīdz”. Līdzjutēju uzmundrināts, Galilejevs izcīnīja lielisku uzvaru - ar starpību 11 sekundes! Ilona Pavlova ieguva sudrabu, bet Tatjanai Martinsonei bronza.



Nākamajā braucienā startam gatavojās sportistu četrinieks. No mūsējiem Tatjana Avdejonoka, ko vienmēr atbalstu. Trīs pretinieces ļoti stipras, par laimi, Nikolaja šajā sarakstā nav, tāpēc Taņas galvenā sāncense ir Ilona Malahova. Nevar strīdēties ar hronometru, tieši šajā braucienā Ludzas Ilona uzrādīja dienas labāko rezultātu - 2.08.09! Tikai vienu sekundi izcilajai Latgales sportistei zaudēja Sandra Soikāne, bet Tatjana Avdejonoka, kurai vasaras sporta sezona bija ļoti aktīva, bez emocijām pieņēma bronzas godalgu. Tatjanai palika iespējas finālbraucienā. Vai viņai izdosies pārspēt Nikolaju Galilejevu ar Kaprāli un Viļānu sportisti Rudīti Zeļču? Skaistais ērzelis vārdā Strongas nepievīla burvīgo Tatjanu, kura priecīgi pieņēma zelta balvu. Vēl viens papildinājums lielajai mājas sporta trofeju kolekcijai. Nikolajs sirsnīgi priecājās par sudrabu - vērtīgs papildinājums pie zelta balvas! Rudīte saņēma bronzu.



Jubilejas sacensības bija veiksmīgas, par ko liels paldies Nikolajam Galilejevam! Saimnieks skrejceliņu bija sagatavojis tik lieliski, ka šoreiz sacensību laikā greidēšana nebija vajadzīga. Patīkami, ka Krāslavas azartisko līdzjutēju vidū izcēlās Ādolfs Ločmelis, Vitālijs un Leongina Ivanovi... Jebkuru sporta veidu ne tikai papildina, bet arī rotā nevienaldzīgie skatītāji. Tas arī bija novērojams zelta rudens plaukumā Čados.




Aleksejs GONČAROV