NATO sniedz palīdzību un finansiālu atbalstu, Putins tiekas ar karavīru mātēm, Kijiva tumsā

Bukarestē notiek NATO ārlietu ministru samits. Darba kārtībā ir militārā palīdzība Ukrainai un tās energosistēmas atjaunošana. Dalībnieki runāja par steidzamu nepieciešamību piegādāt pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai ātri reaģētu uz raķešu uzbrukumiem no Krievijas. Pentagons apsver iespēju piegādāt raķešu sistēmas ''Patriot'', kompānija ''Boeing'' piedāvā piegādāt Ukrainai raķešu sistēmas ar darbības rādiusu līdz 150 kilometriem. Tās palīdzētu Ukrainas armijai trāpīt mērķos Krievijas Federācijas dziļākajos punktos, tieši tajos, kas šobrīd joprojām ir nepieejami.

Otrs svarīgais jautājums ir Ukrainas enerģētikas sistēmas atjaunošana. Tagad enerģijas deficīts ir aptuveni 30%. Lielajās pilsētās elektrība tiek nodrošināta tikai uz 4-6 stundām, pirmkārt, ar enerģiju tiek nodrošinātas slimnīcas, patversmes, skolas un kritiskā infrastruktūra. Visā valstī ir palīdzības punkti iedzīvotājiem, tālruņu uzlādes un apkures punkti. Vācija Ukrainai piešķīra 350 ģeneratorus, kā arī 56 miljonus eiro energosistēmas atjaunošanai. Savukārt ASV restaurācijai sniedza finansiālu palīdzību 53 miljonu eiro apmērā. 13. decembrī Parīzē notiks G7 valstu samits, kurā turpināsies diskusija par Ukrainas neatliekamajām vajadzībām ziemā. NATO samita kuluāros pēc Vācijas iniciatīvas jau notikusi G7 valstu sākotnējā sanāksme.



Maskavā Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikās ar militārpersonu, kuras karo Ukrainā, mātēm. Pasākumā piedalījās vairākas augstas amatpersonas, kā arī ģenerāļu un deputātu sievas. No ''Mammu un sievu savienības'' nebija uzaicināts neviens cilvēks. Sanāksmē tika uzdoti tikai “pareizie” jautājumi, kam sekoja labi sagatavotas atbildes. Šīs sanāksmes organizatoru un dalībnieku formalitāte un liekulība izraisīja sašutumu tūkstošiem mātēm, kuras karadarbības laikā zaudējušas dēlus, un sievās, kuras palika bez vīriem. Mirušo un bezvēsts pazudušo radinieki un tuvinieki šajā sanāksmē nebija gaidīti.



Pēc traucējumu sākuma Kijivas energosistēmā ceļu satiksmes negadījumu skaits pieauga vairākas reizes. Policija un pilsētas amatpersonas uz ceļiem un krustojumos uzstāda papildu atstarojošas zīmes un izvieto satiksmes regulētājus.



Kā ziņo ''New York Times'', Hersonas apgabala dienvidos atklāti vēl vieni masu kapi. Tika atrastas vismaz sešu līķu mirstīgās atliekas, dažiem no tiem bija sasietas rokas, vairākiem lodes brūces galvā. Ukrainas prezidenta sieva apmeklēja Lielbritāniju, kur uzrunāja britu parlamentāriešus ar prasību izmeklēt Krievijas karavīru kara noziegumus Ukrainā. Starptautiskais tribunāls Hāgā gatavojas izmeklēt visus Krievijas militārpersonu kara noziegumus Ukrainas teritorijā, pat ja tas prasīs vairākus gadus. Tiek darīts viss, lai visi vainīgie, līdz pat Krievijas Federācijas valsts vadībai, tiktu saukti pie atbildības.



Iestājoties ziemai, mainās militāro operāciju veikšanas taktika Ukrainā. Temperatūras kritums un rudens slapjdraņķis sarežģī kara apstākļus, grūtības piedzīvo abas puses. Lielbritānijas aizsardzības ministrs uzskata, ka ziemas periodā Ukrainai ir vairākas priekšrocības, kas ir jāizmanto. Armija saņēma aptuveni trīssimt tūkstošus arktisko formas tērpu un ekipējuma, bet Ukrainas militārpersonu militārās sagatavotības līmenis ir daudz labāks nekā mobilizētajiem Krievijas Federācijas karavīriem, kuri pastāvīgi atrodas trūkumā un cieš no neregulārām ieroču un pārtikas piegādēm, kurus komandieri bieži pametuši likteņa varā. No otras puses, militārie vēsturnieki apgalvo, ka ziema ir vienlīdz bīstama visiem karojošajiem. Meteorologi izteikuši piesardzīgu prognozi, sakot, ka gaidāmā ziema Ukrainā būs visai silta. Tāpēc ir grūti paredzēt, kurai pusei vairāk veiksies gaidāmajā ziemas periodā.



Pasaulē ir nemierīgi. Masu protesti Ķīnā un Irānā, vulkāna izvirdums Havaju salās, nemieri dažās Eiropas galvaspilsētās. Pasaule turpina strauji mainīties un līdz šim neviens nevar pateikt, kad atgriezīsies harmonija un stabilitāte, ko vēl nesen nenovērtējām. Līdz šim militārie analītiķi pat nevar paredzēt, kad beigsies Krievijas un Ukrainas konflikts, kad beigsies karš. Pēc vairāku militārās izlūkošanas aģentūru domām, Krievijas vadība ir gatava cīnīties gadiem ilgi. Un opozīcijā noskaņotie Krievijas Federācijas politiķi apgalvo, ka Putina režīms vienkārši nepārdzīvos sakāvi karā.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantota British Broadcasting Corporation (BBC), kā arī Ukrainas, Eiropas Savienības ziņu aģentūru un LETA informācija un dati.

Citi raksti